Cu o paranteză: în anul 2010, GE Money, divizia de servicii financiare a gigantului General Electric, s-a hotărât să plece din România prin vânzarea către Garanti Turcia a pachetelor de acţiuni deţinut la trei instituţii financiare non-bancare – Motoractive IFN SA, Ralfi IFN SA, Domenia Credit IFN SA.

Acum, banca poloneză a informat că acţionarul său strategic a angajat bănci de investiţii care să analizeze opţiunile strategice privind vânzarea pachetului său de 89% din acţiunile Bank BPH SA. Pe baza preţului înregistrat miercuri seară de acţiunile BPH, participaţia deţinută de GE era evaluată la 2,8 miliarde zloţi (850 milioane de dolari).

O eventuală vânzare a BPH ar reprezenta un nou pas în strategia directorului general de la GE, Jeffrey Immelt, vizând reducerea diviziei de servicii financiare GE Capital şi extinderea operaţiunilor industriale cu valoare adăugată mare. General Electric Co. a vândut deja participaţii la băncile sale din străinătate, în luna iunie a acestui an, anunţând că a ajuns la un acord cu grupul bancar spaniol Santander pentru preluarea diviziilor GE Money Bank, divizia de credit de consum a GE Capital, din Suedia, Norvegia şi Danemarca, pentru 700 milioane de euro (953 milioane de dolari). Săptămâna trecută, Jeffrey Immelt declara că vânzarea operaţiunile din ţările scandinave va servi ca un model pentru viitoarele tranzacţii.