Gazprom afirmă că aceste conducte pot fi utilizate pentru implementarea proiectului gazoductului Turkish Stream, după cum a declarat joi, Sergey Aliev, director în acdrul companiei, citat RIA Novosti. 

În luna decembrie 2014, Rusia a anunţat că renunţă la proiectul gazoductului "South Stream", care urma să treacă prin Bulgaria, Serbia şi Ungaria, în favoarea proiectului "Turkish Stream", care prevede construcţia unei conducte de gaze din Rusia până în Turcia via Marea Neagră. Cu toate acestea, până acum nu a fost semnat un acord interguvernamental cu privire la Turkish Stream. 

"Am păstrat toate echipamentele şi construcţiile pentru o exploatare viitoare. Din păcate, situaţia politică a evoluat în aşa fel încât am fost nevoiţi să îngheţăm proiectul. Aceasta nu afectează în niciun fel viabilitatea echipamentelor instalate", a declarat Sergey Aliev. 

În luna august, preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, şi liderul rus Vladimir Putin s-au întâlnit la Sankt Petersburg şi au decis ca proiectul Turkish Stream să fie reluat, urmând să fie înfiinţat un grup de lucru şi să fie stabilită o foaie de drum.

Gazprom a anunţat recent că în primele nouă luni ale acestui an exporturile sale de gaze naturale spre ţările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente (-Europa şi Turcia- n.r.) au fost cu 10,7 miliarde metri cubi mai mari decât în perioada similară a anului trecut, transmite Itar Tass.

Gazprom spune că a înregistrat cea mai mare creştere la exporturile în Marea Britanie.



"Cele mai mari creşteri, în termen absolut, s-au înregistrat în cazul exporturilor spre Marea Britanie, 4,65 miliarde metri cubi, Germania, 1,9 miliarde metri cubi, Olanda, 1,52 miliarde metri cubi, Franţa, 1,5 miliarde metri cubi, şi Polonia, cu 1,4 miliarde metri cubi", a informat grupul rus. 



De asemenea, au crescut şi exporturile de gaze ale Gazprom spre anumite ţări din sudul Europei. "Livrările spre Grecia au crescut cu 645 milioane metri cubi sau 57,4%", a informat grupul rus. 



Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. În 2015 exporturile de gaze naturale ale Gazprom au crescut cu 8% în ritm anual, până la 159,4 miliarde metri cubi. 

AGERPRES