Conform bilanţului pe 2012, această ţară nordică a reuşit să-şi crească vânzările în Europa cu 16%, în timp ce Gazprom a înregistrat o scădere a exporturilor cu 8%. Ca urmare, volumele de gaze exportate de cele două ţări în Europa sunt aproape la egalitate. Vânzările Gazprom în UE ar putea să se reducă şi pe parcursul acestui an, ceea ce ar constitui o şansă pentru Ucraina, estimează experţi de la Kiev.

Ministerul norvegian pentru petrol şi gaze a promis recent o scădere semnificativă cu 90% a tarifelor pentru transportul de gaze prin sistemul său de conducte la încheierea de noi contracte. Această măsură va încuraja investiţiile în exploatarea unor noi zăcăminte în Norvegia, ceea ce va duce la creşterea producţiei şi exporturilor de hidrocarburi, estimează oficialii norvegieni.

În 2011, operatorul sistemului de gazoducte norvegian Gassled a înregistrat un profit de 4,5 miliarde de dolari din transportul de gaze, în condiţiile în care ţara a exportat şi consumat aproximativ 97 de miliarde de metri cubi de gaze, adică în medie consumatorii au plătit circa 47 de dolari pe mia de metri cubi de gaze transportată.

În plus Norvegia, în contrast cu principalul sau rival din Europa, compania rusă Gazprom, îşi creşte în mod constant exporturile de gaze, minimizând costurile. Conform Oficiului de statistică al UE (Eurostat), în 2012 livrările norvegiene de gaze au crescut cu aproape 16% până la 107,6 miliarde cubi de gaze."Este un nivel record, apropiat de volumul exporturilor de gaze în Europa extrase din Rusia", afirmă Mihail Korcemkin, directorul East European Gas Analysis.

În acelaşi timp, adaugă el, exporturile Gazprom în Europa au scăzut în 2012, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii zece ani. Marţi, directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, a declarat că exporturile companiei sale în Europa şi Turcia au fost de 138 miliarde metri cubi de gaze, cu 8% mai puţin decât cu un an în urmă.
Sursa: Agerpres