Jurnaliștii de la Radio Europa Liberă România au intrat în posesia unui document intern al Companiei Municipale Tehnologia Informației SA, potrivit căruia, pe ștatul de plată al companiei s-ar afla și doi angajați fictivi, care primesc salarii fără să presteze vreo activitate.

Documentul prezentat de jurnaliștii Radio Europa Liberă reprezintă un raport asumat de patru din cei șapte membri ai Consiliului de Administrație al companiei, prin care se prezintă suspiciunea că doi salariați ar primi bani în mod gratuit. 

Cei doi ar fi Simona Valentina Butacu (38 de ani), consilier al primarului Gabriela Firea și fostul jurnalist Eugen-Radu Preda (50 de ani).

„Doamna Butacu Simona-Valentina pare a fi un angajat fictiv, deoarece nu am identificat niciun document care să ateste că își desfășoară activitatea în societate sau în folosul societății. La data verificărilor (…) am identificat un singur document înregistrat la SC CMTIB SA, respectiv cerere de angajare, sub numarul 20.04.2018,” se arată în raportul citat.

De asemenea, în cazul lui Eugen-Radu Preda, fostul jurnalist care a condus revista Săptămâna Financiară,  se afirmă că nu a fost găsit niciun document care să ateste că acesta ar fi prestat vreo muncă în cadrul companiei. 

În urma plății salariilor celor doi, compania municipală ar fi fost prejudiciată de peste 140.000 lei.

Gabriela Firea nu a întârziat cu reacția în acest caz, afirmând că pentru poziția de consilier a directorului, un angajat nu are program fix, ci este la dispoziția acestuia, fiind solicitat în funcție de expertiza pe care o deține. De asemenea, primarul general susține că raportul citat ar fi în realitate asumat de un singur om, fost membru al Consiliului de Administrație, care nu își dorește decât să se răzbune. Nu în ultimul rând, Gabriela Firea susține că acest scandal este motivat politic, având ca scop denigrarea noului model de administrație.

Reamintim că Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

 

„Inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin instigarea inculpatei Alesu Floarea de a-şi încălca atribuţiile de serviciu, în sensul menţinerii în funcţie a celor două angajate, Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, cunoscând că acestea nu se prezintă la serviciu şi îşi încalcă atribuţiile de serviciu prevăzute în contractul individual de muncă și fişa postului, nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute, cu gradul de reprezentare şi cu încrederea oferită de cetăţeni în procesul electoral, fapt care a condus la o atingere a prestigiului funcţiei exercitate şi a bunei desfăşurări a relaţiilor sociale din cadrul instituţiilor publice”, se arată în motivarea judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție la decizia de condamnare la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru Liviu Dragnea.