Redăm în continuare postarea integrală a lui Gabriel Biriș despre Declarația 600 și Declarația 220:

”O primă observație: D 600 există de ceva ani, dar se depunea doar pentru CAS, nu și pentru CASS. Ceea ce înseamnă că anul acesta va fi depusă de muuult mai mulți oameni. Persoanele care obțin venituri din act ind dar au case proprii de pensii (avocați, de ex) cei care obțin venituri din chirii, dobânzi, dividende, alte venituri vor trebui să o depună (pentru CASS, chiar dacă nu datorează CAS).

 La ce folosește D600?

 În baza acestei declarații, ANAF va emite o decizie pentru plățile datorate de contribuabil în timpul anului la CAS și CASS, și anume:

-25% din venitul ales (în 1900 lei/lună, max oricât) la CAS;

-10% din salariul minim (1900 lei/lună).

 Plățile se fac trimestrial.

 Tot până pe 31 ianuarie trebuie depusă însă și D220 privind venitul estimat din activități independente pentru anul 2018. Că urmare, ANAF emite o (altă) decizie pentru plăți anticipate la impozitul pe venit…

 Stau și mă întreb: de ce dracu nu putem depune una singură???

 De ce trebuie depuse de contribuabil sute de mii de hârtii degeaba? De ce trebuie emise alte sute de mii de hârtii de ANAF degeaba???

ps. Funcționarii de la ANAF nu știu dacă avocații trebuie să depună D600 (noi avem casa de pensii separată). Până acum decizia emisă în baza D220 (venitul estimat e bază și pentru CASS) includea atât plățile anticipate pentru impozit cât și pentru CASS. Ne zic să așteptăm să se clarifice ei… Părerea mea e că trebuie depusă (deși absolut degeaba!), D600 incluzând acum la III.1 “Date privind încadrarea veniturilor din activități independente, …”.

 ps2. Eu tot nu înțeleg Cooperativa asta a muncii în zadar… De ce naiba nu transformă declarațiile astea de venit în declarații de impunere, să includă în formular și impozitele/contribuțiile + termene de plată. Chiar așa greu o fi să facă un XML și să nu mai emită degeaba 2 milioane de hârtii pe an???”