"Decizia ridică mari semne de întrebare asupra modului în care funcționează justiția într-un stat de drept, având în vedere că două  instanțe au pronunțat decizii diferite în aceeași speță", a declarat pentru "Capital" președintele Federatiei Educației Naționale, Cătălin Ciosu. Acum două săptămâni, Curtea de Apel Timișoara a dat câștig de cauză Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în aceeași problemă a cotizațiilor.

Ordinul prin care Funeriu a oprit reținerea automată a cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice ar urma să aducă sindicatelor pierderi de milioane de euro. Până acum, sindicatele strângeau anual la buget, prin Ministerul Educației, circa 16 milioane de euro. De aceea, FSLI, FEN și Federația "Spiru Haret" (FSI "Spiru Haret") au cerut în instanță suspendarea acestei prevederi. "

"Ministrul și a facut calcule gresite, le-a luat profesorilor dreptul de a-și gestiona banii, însă cotizația se va plăti indiferent de piedici", a mai precizat președintele FEN.  

Potrivit acestuia, sindicaliştii văd cu ochi buni noua numire de la Ministerul Educaţiei. "Pe Cătălin Baba, noul ministru, îl cunosc de când era secretar de stat. Sindicatele au avut o relaţie bună cu el, sperăm să se deschidă un dialog odată cu venirea lui".