Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu a vorbit despre actualele legi ale educaţiei și a comentat că proiectul preşedintelui Iohannis, „România educată” a rămas doar o promisiune electorală „şi ne trezim cu profesori care au briceagul la beregată”.

Funeriu a spus, marţi, la emisiunea Proiect de țară de la Prima News că l-a susţinut cât a putut pe preşedintele Iohannis, lăsând să se înțeleagă că s-a înșelat. „Avem 1,8 milioane de copii care au trecut prin şcoală, în 9 ani şi nu au văzut nimic mai bun”, a susținut Funeriu.

Fostul ministru a spus că în funcție de educația actuală, lucruri vor merge bine sau nu în viitor.„Cum este educaţia astăzi, va fi România mâine şi atunci, dacă avem toate aceste repere, autoritatea profesorilor, exigenţă, universităţi axate pe excelenţă, dacă avem toate aceste lucruri, vom avea o societate care va fi producătoare de bunuri materiale şi spirituale, intelectuale.

Dacă nu, vom avea o societate dezlânată, care se va axa pe producerea şi consumul de divertisment. Aici este adevărata miză şi regret că s-au pierdut toţi aceşti ani”, a spus Daniel Funeriu.

Ideea României educate se poate devaloriza

Fostul ministru este de părere că lucrurile nu arată deloc bine în Educație: ”Ştiţi bine, am susţinut cât am putut pe preşedintele Iohannis, până am văzut ce aţi văzut şi dumneavoastră. Ne-a promis România Educată şi ne trezim cu profesori care au briceagul la beregată”.

Funeriu crede că ”ideea unei Românii educate este o idee bună şi nu ar vrea ca această idee bună să fie devalorizată pentru că a fost prost pusă în practică”.

”Avem 1,8 milioane de copii care au trecut prin şcoală, în 9 ani şi nu au văzut nimic mai bun. Dacă cineva poate să facă un alt bilanţ, aş dori să greşesc dar din păcate acesta este bilanţul”, a arătat Funeriu.

Proiectul „România educată” a început în 2016

„România Educată” este un proiect național inițiat, în 2016, de Președintele României menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate.

Demersul a fost proiectat către viitor, întreaga abordare încercând să răspundă provocărilor următoarelor decenii.

„România Educată” este cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniul politicilor publice din educație.

Acest demers exprimă dorința Președintelui României ca fiecare român să aibă ocazia de a contribui la proiect, consultarea pornind de la așteptările întregii societăți, nu doar ale experților, se arată pe site-ul oficial al președinției.