Funerariile Prinţului Philip aduc un doliu național de opt zile în Marea Britanie. În ciuda restricțiilor impuse de pandemie, britanicii au venit să prezinte un ultim omagiu prințului consort.

Procesiunea a fost condusă de Prințul Charles, moștenitorul Coroanei Britanice.

Funerariile Prinţului Philip aduc un doliu național de opt zile în Marea Britanie

Marea Britanie a păstrat un minut de reculegere sâmbătă în momentul în care familia regală s-a reunit pentru a-şi prezenta omagiile la funeraliile prinţului Philip, relatează AFP.

Limitată la 30 de persoane din cauza pandemiei de coronavirus, ceremonia a început cu puţin înainte de ora locală 15:00 (14:00 GMT). A fost păstrat un minut de reculegere în întreaga ţară, înainte de doliul naţional care va dura timp de opt zile.

Condusă de prinţul Charles, moştenitorul coroanei şi de sora sa prinţesa Anne, procesiunea a urmat sicriul până la capela Saint George pentru ceremonia religioasă care va dura 50 de minute.

În linia a treia a cortegiului funerar, în spatele copiilor reginei şi prinţului, s-au aflat cei doi nepoţi William şi Harry. Între cei doi fraţi, ale căror relaţii sunt în prezent tensionate, s-a aflat vărul lor Peter Philips, fiul prinţesei Anne.

Această alegere a fost amplu comentată de presă, care a vânat orice semn de reconciliere între cei doi fii ai prinţului Charles.

În 1997, cei doi fraţi au însoţit sicriul mamei lor Diana, decedată într-un accident tragic de maşină la Paris.

Windsor s-a umplut de locuitori purtând buchete de flori

Procesiunea s-a desfăşurat în sunetele fanfarei regimentului Grenadier Guards, pe care Philip l-a condus în calitate de colonel timp de 42 de ani.

În capela St.George a început ceremonia oficiată de diaconul de Windsor, care a adus un omagiu curajului, forţei şi loialităţii prinţului faţă de coroană.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va pronunţa binecuvântarea la încheierea slujbei.

Deşi publicul nu a fost chemat să se reunească în faţa reşedinţei regale din cauza pandemiei, Windsor s-a umplut de locuitori purtând buchete de flori.

Sicriul purtând trupul neînsufleţit al prinţului Philip a fost coborât în “Royal Vault”, cripta din capela ST. George.

Sicriul va rămâne în acest cavou până la decesul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Trupurile neînsufleţite ale celor doi soţi se vor odihni astfel împreună în capela Memorial a regelui George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a.

Foto: (c)  Hannah McKay/REUTERS.