Oficialii francezi se aşteaptă la un declin al producţiei de 17%, pe fondul pagubelor semnificative înregistrate la viile din celebra regiune Bordeaux, care ar putea pierde jumătate din producţie. 

În prima estimare privind situaţia din acest an, Ministerul Agriculturii apreciază că producţia de vin a Franţei, al doilea producător mondial, se va situa la 37 – 38,2 milioane de hectolitri, în scădere faţă de 45,5 milioane de hectolitri în 2016. 

Nivelul mediu, de 37,6 milioane de hectolitri, ar reprezenta un declin de 17% faţă de producţia de anul trecut şi de 16% faţă de nivelul mediu al producţiei. 

Acesta ar fi un nivel scăzut record şi un nivel mai redus decât în 1991, când viile au fost de asemenea afectate de îngheţ. 

„Acest declin al producţiei este provocat, în principal, de îngheţul sever din primăvară, care a afectat, în diverse proporţii, toate zonele în care există podgorii”, a explicat Ministerul Agriculturii. 

Producţia de vin a Franţei scăzuse încă de anul trecut, din cauza vremii nefavorabile. Cea mai afectată a fost regiunea Champagne, unde producţia a înregistrat un declin de 20% faţă de 2015. Anul acesta, producţia în Champagne ar urma să se redreseze uşor, înregistrând un avans de 8%, dar sub media de 9% din perioada 2012 – 2016. 

Îngheţul din aprilie a afectat semnificativ podgoriile din regiunea Bordeaux, care ar putea pierde anul acesta jumătate din producţie, cu 40% sub nivelul mediu din ultimii cinci ani, a estimat Ministerul Agriculturii. 

Zonele Bourgogne şi Beaujolais, care au avut de suferit anul trecut din cauza vremii nefavorabile, au înregistrat o evoluţie mai bună anul acesta, producţia urmând să consemneze un avans de 14%. 

Vinul este principalul produs agricol exportat de Franţa, cu o valoare a exporturilor de 8,27 miliarde de euro anul trecut. Băuturile spirtoase au fost responsabile pentru exporturi în valoare de 3,95 miliarde euro, în frunte cu renumitul Cognac, distilat din strugurii cultivaţi în regiunea Charentes. 

AGERPRES