Edouard Philippe, în vârstă de 46 de ani, ex-secretar general al Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP, redenumit Republicanii), a fost unul din stâlpii echipei de campanie a fostului premier Alain Juppé în alegerile primare ale dreptei franceze. 

Alegerea sa de către Macron reflectă voinţa afişată de tânărul preşedinte centrist proeuropean de a atrage o parte a dreptei pentru a obţine o majoritate în Adunarea Naţională în urma alegerilor legislative de pe 11 şi 18 iunie, condiţie esenţială pentru reformele sale liberale şi sociale. 

Aceasta este pentru prima dată în istoria politică modernă a Franţei când un preşedinte numeşte un prim-ministru din afara propriei tabere fără a fi fost constrâns de o înfrângere în alegeri parlamentare. 

Philippe şi-a început activitatea politică în studenţie, ca militant socialist afiliat fostului premier Michel Rocard, înainte de a se alătura dreptei. 

Ca şi Macron, a urmat Şcoala Naţională de Administraţie (ENA), o instituţie de elită, iar eroul său politic este Rocard – un alt punct în comun cu noul preşedinte. 

Edouard Philippe a lucrat între 2007 şi 2010 ca director de afaceri publice pentru grupul nuclear Areva, în 2012 a devenit membru al parlamentului, iar în 2014 primar al oraşului Le Havre.

AGERPRES