Graţian Călin, vicepreședinte al grupului Grampet, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că noua locomotivă Diesel hidraulică nu are legătură cu locomotivele produse la Electropuetere Craiova, este o locomotivă pentru manevră grea şi relocare trenuri de marfă fiind 'izvorul unui parteneriat' între firma craioveană şi Caterpillar, cel mai mai mare producător de motoare din Statele Unite ale Americii.

“Locomotiva produsă în colaborare cu gigantul american va fi produsă în mod special pentru export, reprezentanții Electroputere VFU Craiova, estimând că vor fi produse un număr de 360 de locomotive în următorii 10 ani”, se menționează într-un comunicat al grupului Grampet.

Proiectul noii locomotive de manevră conține numeroase inovații tehnice care au fost dezvoltate împreună cu specialiștii din SUA printr‐o strânsă și îndelungată colaborare între Electroputere VFU Craiova și Caterpillar.

Allen Helton, manager al Caterpillar, a subliniat faptul că proiectul este important pentru compania pe care o reprezintă. „Este un proiect binevenit pentru Caterpillar şi Electroputere VFU. Motorul locomotivei este foarte fiabil, eficient şi prietenos cu mediul înconjurător. Este un proiect foarte important pentru Caterpillar și face parte din revitalizarea producției de locomotiveîn zonă”, a declarat managerul american, cu ocazia prezentării primei locomotive.

“Locomotiva se numeşte Terranova şi face parte dintre primele trei proiecte ale lui Caterpillar. În fapt, în Electroputere VFU Craiova- Reloc Craiova s-a creat o linie de fabricaţie pentru aceste locomotive care sunt proiectate a fi utilizate pe căi ferate cu ecartament îngust, ecartament medii până la căi ferate largi din spaţiul CSI. Este o locomotivă versatilă care poate funcţiona oriunde la nivel mondial. Este o locomotivă a viitorului ce întruneşte condiţiile stagiul 3B pentru emisii poluante care nu este încă obligatoriu în UE”, a mai spus Graţian Călin.

Potrivit sursei citate, firma craioveană are capacitatea de producţie de trei locomotive pe lună şi are deja un precontract în Europa de Vest pentru opt locomotive. Călin a mai spus că în Craiova, la Electroputere, în ultimii 50 de ani s-au fabricat peste 8.000 de locomotive.

Firma Reloc, situată în Craiova chiar vizavi de Electropuetere, este deţinută de Grampet Group, iar în prezent se numeşte Electroputere VFU-Reloc SA Craiova. Grampet Group a achiziţionat, la sfârşitul anului 2012, activitatea de producţie de locomotive de la Electroputere Craiova şi o parte a brandului, respectiv Electroputere VFU (vehicule feroviare urbane).

Caterpillar este cel mai mari constructor de motoare Diesel din lume, cu o vechime de peste 85 de ani, cu reprezentare mondială, care a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 66 miliarde de dolari, având peste 125.000 de angajați.