‘Dacă guvernul nostru îl arestează pe Edward Snowden şi îl aduce în SUA pentru a fi judecat, ce vor face aceste grupări?’, s-a întrebat Hayden, care a fost directorul celor două agenţii de informaţii în perioada 1999 -2009.

‘Este posibil să vrea să atace guvernul SUA dar, după cum se ştie, reţelele militare sunt cel mai dificil obiectiv’. ‘Iar dacă nu le vor putea afecta, împotriva cui se vor îndrepta? Îşi vor căuta un ‘World Trade Center’ şi vor ţinti împotriva sistemelor informatice, care reprezintă pentru ei ‘ceea ce a reprezentat World Trade Center pentru Al Qaida’, a spus fostul director, în cadrul unui discurs la Centrul de Politică Bipartidistă din Washington.

Potrivit lui Hayden, NSA a început să recompileze registrele telefonice şi datele digitale ale americanilor, după 11 septembrie 2001, într-o schimbare drastică a misiunii sale tradiţionale de strângere a informaţiilor din străinătate.

Potrivit lui Hayden, coaliţia grupurilor de hackeri şi activişti au o mare capacitate de a provoca daune în mediile virtuale şi în oricare din reţelele militare şi infrastructurile fizice ale SUA. Referitor la ce tip de atac cibernetic s-ar putea confrunta SUA în cazul în care Snowden ar fi arestat, fostul director al CIA a precizat că este un lucru ‘pur speculativ’ şi a evitat să facă orice fel de predicţie.

Snowden a dezvăluit, la începutul lui iunie, documente care atestă existenţa a două programe ale NSA, între care unul denumit PRISM, care permite serviciilor secrete să acceadă la informaţiile pe care milioane de utilizatori le înmagazinează în serverele unor companii precum Google, Microsoft şi Facebook.

Între 23 iunie şi 1 august, Snowden a stat în zona de tranzit a aeroportului Şeremétievo din Moscova pentru a evita să fie deportat în SUA, unde este urmărit de justiţie. Vinerea trecută Rusia i-a acordat azil temporar pentru un an, fapt ce a dus la răcirea relaţiilor cu SUA.

SURSA: Agerpres