Investitorul a anunţat că intenţionează să finalizeze vânzarea proprietăţilor din Rusia până la finalul anului, deoarece este o precondiţie a fuziunii cu rivalul său CA Immo.

Dezvoltatorul petersburghez Fortgroup „este aproape decis“ să cumpere mallurile de la Immofinanz, spun sursele agenţiei de presă Reuters. Immofinanz spune că procesul de vânzare este în derulare.

„Câteva părţi interesate continuă să fie în procesul de vânzare. Ne ţinem de planul de a ne separa de portofoliul din Rusia până la sfârşitul anului“, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

În vara acestui an, austriecii au anunţat că vor investi circa 80 mil. euro în cele patru malluri ale lor din Moscova, cost ce va fi împărţit cu viitorul cumpărător al acestor active.

Dietmar Reindl, directorul operaţional al Immofinanz, a declarat că intenţionează să schimbe numele celor cinci malluri în Novamall şi să instaleze facilităţi adiţionale precum scări rulante sau zona de restaurante în următorii doi ani. Portofoliul de proprietăţi avea o valoare de peste 997 mil. euro la finalul lunii martie, inclusiv 698 mil. euro datorii.

Consiliul Concurenţei din România a autorizat încă de anul trecut tranzacţia de fuziune dintre companiile cu capital austriac Immofinanz şi CA Immo, care împreună formează cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din ţară.

Cel mai câştigat din procesul greoi de fuziune dintre Immofinanz şi CA Immo este chiar artizanul acestei idei şi anume Boris Mints. Omul de afaceri a câştigat 129 mil. euro într-un an şi jumătate, după ce şi-a vândut participaţia din CA Immo rivalului austriac Immofinanz.

CITIŢI ŞI Un oligarh născut în Moldova dă o nouă lovitură, după ce a schimbat liderii pieţei româneşti

CA Immo şi Immofinanz sunt printre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România. Compania rezultată în urma fuziunii dintre cei doi jucători va controla în România un portofoliu de active imobiliare evaluate la peste 1,1 mld. euro. Immofinanz deţine la nivel local proprietăţi în valoare de 845,4 mil. euro, împărţite între opt proiecte de birouri, patru malluri, plus peste 100 de hectare de teren. De cealaltă parte, CA Immo are în proprietate clădirile de birouri River Place Semănătoarea, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center, toate în Bucureşti, un proiect în zona Orhideelor din Bucureşti care va avea două turnuri de birouri şi un teren în Sibiu, toate evaluate la 259 mil. euro.

Născut în 1958 în localitatea Rîbniţa din Republica Moldova, Boris Mints şi-a sporit averea foarte uşor în ultimii ani. În 2014, el a vândut 31% din compania sa O1 Properties, iar cu banii a cumpărat fondul de pensii al căilor ferate ruseşti şi participaţia în CA Immo. Aceste mişcări l-au urcat pe locul 66 în topul celor mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată la 1,43 mld. dolari, potrivit revistei americane Forbes.