Fondul Monetar Internaţional (FMI) vrea să majoreze resursele de creditare de la 750 de miliarde de dolari la 1.000 de miliarde de dolari, pentru a preveni noi crize financiare, potrivit Financial Times.

„Chiar şi când nu este criză, un fond mare, care poate interveni masiv, poate ajuta la prevenirea apariţiei problemelor. Chiar dacă rolul de finanţator nu mai este aşa de important, nu înseamnă că nu mai trebuie să avem o capacitate uriaşă de foc. Un fond de 1.000 de miliarde de dolari este o estimare corectă”, a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Coreea de Sud, stat care din acest an preia preşedenţia G20, ajută la alcătuirea planului FMI. Autorităţile de la Seoul speră să convingă ţările G20 să sprijine majorarea resurselor instituţiei financiare internaţionale la un summit organizat în noiembrie în Coreea de Sud.

Fondul vrea ca acordurile de finanţare să fie încheiate în avans şi ajustate pentru fiecare stat în parte, pentru a calma nervozitatea invesitorilor legată de oricare ţară care se confruntă cu o criză iminentă de lichiditate.

La întâlnirea de la Londra, din acest an, a liderilor G20, resursele FMI au fost triplate de la 250 de miliarde de dolari. Un oficial al SUA a declarat că Washingtonul sprijină ideea îmbunătăţirii mijloacelor de prevenţie a crizelor, dar are nevoie de mai multe datalii referitoare la planul FMI-Coreea de Sud.

SURSA: Mediafax