‘Acesta nu este Fondul pe care noi îl cunoaştem şi în care noi lucrăm’, a afirmat purtătorul de cuvânt al instituţiei, William Murray, într-un comunicat, citat de AFP.

‘Este el un loc perfect ? Nu. Dar acest articol creează impresia unei hărţuiri instituţionalizate şi de lipsă a respectului. Nu este cazul. Hărţuirea nu este tolerată în această instituţie’, a indicat el.

FMI a amintit adaugirile făcute codului de conduită impus salariaţilor. În 6 mai, adică înainte de scandalul declanşat de tentativa de viol şi de agresiunea sexuală pentru care directorul său general Dominique Strauss-Kahn a fost arestat la New York, instituţia adoptase reguli care prevăd sancţiuni pentru funcţionarii săi care ar avea un conflict de interese din cauza unei relaţii intime cu un cadru superior sau un subordonat, indiferent dacă aceştia ar fi bărbaţi sau femei, şi dacă ar trece sub tăcere fapte de hărţuire sexuală.

Articolul publicat în pagina întâi a cotidianului newyorkez este intitulat ‘La FMI, bărbaţii stau la pândă şi femeile se păzesc’.

Autorul articolului revine asupra relaţiei extraconjugale în 2008 între Strauss-Kahn şi o economistă de origine ungară, Piroska Nagy, caz care a dus la o anchetă şi la un blam pentru Strauss-Kahn.

El citează, de asemenea, o notă internă din 2008 care indica: ‘Absenţa scandalurilor publice implicând etica pare mai degrabă consecinţa şansei decât o bună pregătire şi o acţiune specială’.

În fine, ziarul citează o salariată care spune – sub acoperirea anonimatului – că a primit în 2009 avansuri scrise insistente din partea unui superior. Potrivit ei, nu a fost dictată nicio sancţiune.

SURSA: Agerpres