"O intensificare a crizei datoriilor din zona euro, în special dacă stresul s-ar răspândi în centrul zonei euro, ar avea repercursiuni majore la nivel global", avertizează FMI în raportul său anual cu privire al economia zonei euro.

În aceste condiţii, Fondul a cerut Europei să ia măsuri pentru a evita o posibilă extindere şi să restabilească încrederea pieţelor. Potrivit FMI, acţiunile luate până acum nu au reuşit să convingă pieţele că s-a ajuns la o soluţie sustenabilă pentru Grecia. De asemenea, Consiliul de Administraţie al FMI a cerut din partea zonei euro o mai mare ‘claritate’ cu privire la implicarea sectorului privat în eforturile de soluţionare a crizei datoriilor Greciei.

FMI este îngrijorat şi de fragilitatea sectorului financiar din Europa. ‘Sistemul bancar din zona euro continuă să dea semne de slăbiciune. Băncile de la periferie sunt vulnerabile faţă de expunerea mare faţă de sectorul guvernamental şi cel imobiliar’, se arată în raportul FMI. Fondul a cerut băncilor din zona euro să-şi majoreze rezervele de capital peste nivelul minim fixat de Basel III.

Conform celor mai recente prognoze ale FMI, zona euro va înregistra o creştere economică de 2% în acest an, mai mare decât estima în luna mai, însă ritmul de creştere se va diminua în 2012 până la 1,7%, mai puţin faţă de creşterea de 1,9% estimată în luna mai. La capitolul inflaţie, FMI mizează pe o creştere a inflaţiei până la 2,6% în 2011, urmată de o revenire până la 1,8% în 2012.
SURSA: Agerpres