Potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional, Bulgaria este într-o situaţie periculoasă, deoarece se bazează prea mult pe capitalul străin. “Perioada ce urmează boom-ul investiţiilor şi al consumului s-a terminat. Dacă Bulgaria se bazează acum prea mult pe fonduri străine nu face decât să se pună într-o poziţie vulnerabilă”, se afirmă în comunicatul fondului.

Într-un alt raport, FMI constata că perioada intrărilor masive de capital s-a terminat, iar acum creşterea economică a început să încetinească. Cu toate acestea, Bulgaria se menţine în topul clasamentului ţărilor cu cea mai mare rată de creştere economică, urmând să se menţină pe plus chiar şi în dificilul an 2009.

Fondul apreciază că sistemul bancar din ţara vecină este unul destul de solid, deoarece este “bine capitalizat, lichid şi foarte profitabil”, prin comparaţie cu ţările din vest. În ciuda acestui fapt, singura ameninţare reală a recesiunii ar putea veni chiar din sistemul bancar, în cazul în care o mare parte dintre creditele aflate deja în derulare ar deveni neperformante.