Potrivit lui Cepoi, Guvernul a adoptat o hotărâre privind contractul-cadru pentru serviciile de sănătate, fără să fie prevăzută perceperea coplăţii. El a explicat că Guvernul a primit acceptul Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene pentru amânarea aplicării coplăţii, cu condiţia îmbunătăţirii legislaţiei.

"Cei de la FMI au înţeles că legea nu poate fi aplicată şi ne-a permis amânarea aplicării coplăţii până la modificarea legii. Ei au relaxat condiţionalităţile” a spus Cepoi.

Guvernul îşi propune să reglementeze în această sesiune parlamentară sau în sesiunea viitoare, în septembrie, coplata, a menţionat Cepoi. Potrivit acestuia, legislaţia propusă de Guvern a fost modificată de Parlament astfel încât este greu de aplicat. Şi ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a precizat că s-a decis suspendarea coplăţii.

Pacienţii erau obligaţi să achite, la serviciile medicale, o sumă egală cu a 12-a parte din venituri, motiv pentru care contribuabilii erau nevoiţi să facă dovada tuturor veniturilor, fapt care genera birocraţie, a mai spus Cepoi.
Acum nici două luni, Ministerul Sănătăţii publicat pe site-ul propriu proiectul de lege privind coplata, dar fără să prezinte cuantumul sumelor pe care trebuie să le plătească asiguraţii şi fără condiţiile în care se achită.