Acordul va intra în vigoare la finele lunii martie, potrivit lui Tănăsescu.

"Membrii boardului au recunoscut eforturile făcute de România în ultimii doi ani, consideră că economia este stabilizată, iar creşterea economică va reveni în 2011. Au subliniat priorităţile care există pe linia reformelor structurale precum şi reformele de care este nevoie la nivelul autorităţilor locale şi la nivelul companiilor de stat", a mai spus Tănăsescu.
Fiind vorba despre un Acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi traşi numai în cazul unei situaţii excepţionale, cum ar fi un atac asupra monedei naţionale, declanşat de o criză în regiune, concretizat într-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două – trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile. În aceste condiţii, toată suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispoziţia României prin noul acord de tip preventiv, va fi destinată Băncii Naţionale a României (BNR).

Reamintim că România a decis ca în cadrul actualului Acord să nu mai acceseze cea de-a opta tranşă, de aproape un miliard de euro, ceea ce face ca suma totală primită de România de la FMI, să se ridice la aproximativ 12,4 miliarde euro, în loc de 13,46 miliarde de euro, la cât ar fi avut dreptul. Acordul cu FMI făcea parte dintr-un program de sprijin, în valoare totală de 20 de miliarde de euro, la care au mai participat Comisia Europeană (5 miliarde de euro) şi Banca Mondială.