‘Ar trebui să ne aşteptăm la o scădere a preţului petrolului, odată cu calmarea evenimentelor din Libia. Conflictele nu au influenţat durabil preţul petrolului. În acest an, preţul petrolului se va situa, în medie, la 100 – 110 dolari barilul’, a afirmat Bogdan Popescu.

Acesta a explicat că preţul petrolului nu va scădea sub 100 dolari/baril în 2011 deoarece nivelul petrolului uşor de exploatat este în scădere, iar costurile producătorilor se situează pe un trend ascendent.

‘Nu cred că preţul va coborî sub 100 dolari/baril în acest an, deoarece nivelul petrolul uşor de exploatat este în scădere. Prin urmare, fiind exploatat cel la adâncimi mai mari, costurile cresc. La fel şi preţul’, a adăugat acesta.

Cât priveşte preţul benzinei la consumatorul final, în România, reprezentantul Zeta Petroleum a menţionat că acesta este mai puţin influenţat de majorarea cotaţiilor internaţionale şi reprezintă o modalitate de recuperare a pierderilor rafinăriilor.

‘Nu văd de ce ar scădea preţul benzinei, când ponderea barilului este mică în preţul final. Taxele şi accizele au o pondere mai mare. Este o conjucţie a pierderilor rafinăriilor. Dacă explorarea şi producţia merge bine, majoritatea rafinăriilor au înregistrat pierderi, în ultimii ani’, a declarat Bogdan Popescu.
SURSA: Agerpres