Florin Cîțu este decis să vină în ajutorul tuturor celor au fost afectați de condițiile meteo din ultima perioadă. Furtunile și ploile puternice au provocat deja viituri, inundații, dar și pierderi de vieți omenești. Duminică, premierul a anunțat faptul că statul le va oferi ajutor tuturor celor cărora le-au fost afectate gospodăriile în urma inundațiilor.

Cîțu a menționat duminică, într-o şedinţă de urgenţă cu prefecţii, că va merge pe teren pentru a se asigura că ajutoarele ajung la cei care au nevoie de ele. În ultimele zile, 77 de localități din 26 de județe și Capitala au fost afectate de ploile torențiale.

În urma inundațiilor, două persoane și-au pierdut viața. Florin Cîțu a transmis pe această cale și condoleanțe familiilor victimelor.

”Vom da o Hotărâre de Guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgență. Această hotărâre stabilește sume fixe, în funcție de gradul de afectare a gospodăriilor. Comisia de evaluare a pagubelor din prefecturi face evaluarea în teren, întocmește liste, listele se depun, se centralizează și se trimit ministerului, apoi se aprobă ajutorul final.

Este o procedură care a fost și anul trecut, a expirat în decembrie și doar o prelungim acum și o lăsăm pentru tot restul anului. Simplificăm lucrurile practic”, a anunțat Florin Cîțu.

Câți bani vor veni de la Guvern

O sumă de 4.000 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 75%

O sumă de 2.000 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 50%-75%

O sumă de 1.500 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 25%-50%

O sumă de 5.000 lei suplimentar familiilor persoanelor decedate.

„Acestea sunt sumele de la care pornim. Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă. Ca să mă asigur că ajung”, a anunţat Florin Cîțu.

Sursa foto: Guvernul României, Facebook