Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a prezentat sâmbătă suma totală cheltuită de Guvern pentru criza provocată de noul coronavirus.

Cîțu a defalcat plățile efectuate pe trei categorii: șomajul tehnic, indemnizații alți profesioniști și stocuri de urgență medicală.

”Un efort enorm”

”3.02 miliarde lei plăti de la buget pentru aprilie și mai legate DIRECT de COVID-19!

Cele mai importante categorii de cheltuieli:

– 2.2 miliarde lei pentru șomaj tehnic;

– 402 milioane lei indemnizații alți profesioniști;

– 235 milioane lei stocuri de urgență medicală”, a scris ministrul de Finanțe sâmbătă pe Facebook.

În context, trebuie precizat faptul că Guvernul României a primit numeroase acuze, atât din partea mediului de afaceri, cât și a sindicatelor, că măsurile adoptate în țara noastră pentru sprijinirea firmelor și a populației, grav lovite financiar de pandemia COVID-19, sunt cele mai mici din Uniunea Europeană.

De cealaltă parte, ministrul de Finanțe a declarat recent că Guvernul face un efort enorm pentru a susţine mediul economic din România în această perioadă.

”O bulă de oxigen pentru companii”

Astfel, efectul măsurilor fiscale adoptate pentru a ajuta companiile să treacă de criza generată de coronvirus înseamnă, în doar două luni şi jumătate, aproape 1,5% din PIB, a explicat Cîțu.

”Au fost trei categorii mari de măsuri fiscale pe care le-a luat acest Guvern. Au fost măsuri fiscale legislative, adoptate în perioada stării de urgenţă şi 30 de zile de la încetarea acesteia, am avut alte măsuri fiscale pentru perioada stării de urgenţă şi avem măsuri fiscale care rămân în aplicare după starea de urgenţă”, a adăugat ministrul de Finanțe.

El a precizat că au fost măsuri care reprezintă ”o bulă de oxigen” pentru companii, ”echivalent a 1,5% din PIB”.

Printre măsurile adoptate se numără suspendarea executărilor silite, prorogări ale unor termene pentru declararea şi plata obligaţiilor către stat, extinderea rambursării TVA cu control ulterior sau bonificaţii pentru plătitorii de taxe.