Perspectiva atribuită ambelor ratinguri este negativă. Şi plafonul de ţară a fost retrogradat de la "AAA" la "AA" iar calificativul pe termen scurt a fost confirmat la "F1 plus".

"Revizuirea în scădere şi perspectiva negativă reflectă creşterea riscurilor la adresa profilului suveran de creditare al Japoniei, ca rezultat al creşterii nivelului datoriei publice. Planurile ţării de consolidare fiscală arată un ritm lent faţă de alte state iar implementarea lor depinde de situaţia politică", a declarat analistul Fitch Andrew Colquhoun.

Datoria guvernamentală generală brută a Japoniei ar urma să ajungă la 239% din PIB până la sfârşitul acestui an, apreciază Fitch.

Economia Japoniei a înregistrat în primul trimestru din 2012 un avans de 4,1%, comparativ cu perioada similară din 2011, datorită majorării cheltuielilor de consum. Investiţiile publice au fost majorate cu 23,6%, reflectând cheltuielile cu reconstrucţia ţării în urma cutremurului din martie 2011.

Economia ţării s-a contractat cu 2,3% în trimestrul patru din 2011, comparativ cu perioada similară din 2010, deoarece companiile au fost afectate de aprecierea yenului, de cererea slabă pentru exporturi pe fondul crizei din Europa şi de inundaţiile din Thailanda.

Banca Japoniei susţine că problemele cu datoriile suverane în Europa, precum şi incertitudinile cu privire la economia SUA, reprezintă riscuri pentru perspectivele de creştere ale Japoniei. În plus, aprecierea yenului, care reduce valoarea exporturilor celei de a treia economii mondiale, afectează perspectivele de creştere.