Milioane de contribuabili care au așteptat până marți pentru a depune declarațiile fiscale din 2017 și pentru a efectua plăți prin intermediul site-ului Agenției de Administrare Fiscală, au fost împiedicați de o eroare de sistem, care le cerea contribuabililor  să "revină pe 31 decembrie 9999".

Disfuncționalitatea site-ului a început în dimineața zilei de marți, iar problema nu a fost soluționată până seara, eroarea producându-se la o parte crucială a site-ului agenției, care permite contribuabililor să depună declarații electronice și să efectueze plăți fiscale direct prin conturile lor bancare.

 Eșecul tehnologic a întrerupt practic mecanismele de impozitare a națiunii, într-o zi în care milioane de americani ar fi trebuit să depună declarațiile fiscale, subminând planul administrației Trump de a utiliza Ziua Impozabilă pentru a-și promova restructurarea fiscală de 1.500 de miliarde de dolari.

 De-a lungul perioadei de întrerupere a sistemului, contribuabilii puteau în continuare să depună declarațiile fiscale pe cale electronică prin intermediul furnizorilor de software și Free File. Contribuabilii care au trimis impozitele prin intermediul poștal, nu au fost afectați de problema sistemului. Totuși, pentru cea mai mare parte a zilei, cei care au încearcat să efectueze o plată online, înainte de termenul limită de la miezul nopții, au fost întâmpinați cu mesajul: "Acest serviciu nu este disponibil în prezent". Site-ul web afișa că trece printr-o "întrerupere planificată" până la 31 decembrie 9999, dar plățile fiscale erau în continuare datorate în 17 aprilie, în ciuda incapacității sistemului de a le procesa.

În urma aceastui incident, IRS a anunțat că oferă contribuabililor o zi suplimentară pentru a depune și plăti impozitele, după problemele de sistem care au apărut la începutul termenului limită de impunere din 17 aprilie. Persoanele fizice și întreprinderile cu scadență sau plată la data de 17 aprilie vor avea acum până la miezul nopții miercuri, 18 aprilie. Contribuabilii nu trebuie să facă nimic pentru a primi acest timp suplimentar.

"Aceasta este cea mai aglomerată zi de impozitare a anului, iar IRS își cere scuze pentru inconveniența pe care această problemă a cauzat-o contribuabililor", a declarat comisarul interimar al IRS, David Kautter. "IRS apreciază răbdarea tuturor în această perioadă. Timpul suplimentar va ajuta contribuabilii afectați de această situație".