Daca pana acum pre-inchirierea spatiilor de birouri reprezenta exclusiv apanajul multinationalelor si al companiilor locale de talie medie si mare, incepand cu sfarsitul anului 2007 si inceputul anului 2008 aceasta optiune a devenit interesanta si pentru o parte a firmelor mici, se afirma intr-u studiu al agentiei imobiliare Esop.

Desi exista perceptia ca in Bucuresti se construieste mult, oferta de spatii de birouri nu tine pasul cu cererea si exista in continuare un decalaj care face sa creasca din ce in ce mai mult presiunea securizarii spatiilor de calitate. Pentru solicitari de 300-900 mp, cladirile de birouri de talie medie sunt realtiv putine pe piata, iar proiectele de dimensiuni mari, cum ar fi parcurile de afaceri, ofera alternative limitate, pentru ca merg aproape intotdeauna pe inchirierea spatiilor cu 6-9 luni in avans.

Companiile ce vizeaza suprafete mari, intre 2.000-5.000 mp sau mai mult, studierea alternativelor relocarii ar trebui realizata cu minimum 9-12 luni inainte, sustin reprezentantii firmei imobiliare Esop Consulting.

0-12637-capital5648.jpg

(click pe tabel, pentru a-l mari)

Cheltuielile de intretinere si chiria locurilor de parcare precum si TVA-ul se calculeaza separat fata de valorile din tabelul de mai sus.

Reprezentantii Esop considera ca aceste valori se vor mentine in urmatoarele 12-18 luni, cu o usoara tendinta de crestere (de 10-15%) pentru locatiile din zona centru-nord, care dispun de acces la metrou si locuri de parcare.

Data: 21 aprilie 2008


Sursa: DMI