Reprezentanţii Ministerului Economiei au aprobat, vineri, în adunările generale ale acţionarilor, fuziunea complexurilor energetice din Oltenia cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, în vederea înfiinţării companiei Electra, una dintre cele două companii naţionale energetice.

„Astăzi de dimineaţă s-au ţinut la toate unităţile din minerit şi energie adunările generale ale acţionarilor, prin care au fost aprobate fuziunile între SNLO, complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica, pentru a înfiinţa o companie integrată naţională termo-hidro-nucleară. Este obiectivul pentru care ne batem din 2005”, a declarat, vineri, directorul economic al Complexului Energetic Turceni, Ionel Manţog, citat de Mediafax. Manţog este şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la SNLO.

Electra şi Energetica vor include toată producţia de energie de la stat

Guvernul intenţionează să cumuleze principalele companii de producţie a electricităţii cu cele de exploatare a cărbunelui în două companii de stat, numite Electra şi Energetica.

Cele două companii vor avea ca obiect principal de activitate producerea şi furnizarea energiei electrice, producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice, exploatarea minelor şi carierelor de lignit, Electra urmând să se ocupe şi de producerea de combustibil nuclear.

Electra va avea în structură complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Slatina, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Energetica va fi înfiinţată prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, care se dizolvă, din cadrul Termoelectrica, şi va avea în structură sucursala Paroşeni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş, Târgu Jiu, Slatina, precum şi părţi din Compania Naţională a Huilei, care se divizează.

Autorităţile estimează că cele două companii vor fi funcţionale din 2010 şi vor produce, într-o primă etapă, 44-48% din total intern.

SURSA: Mediafax