”Suntem cu toții îngrijorați și ar fi ilar să abordăm un optimism și să spunem că nu se întâmplă nimic. Mi-aș dori ca cei care iau decizii importante președintele, premierul, parlamentarii, cei care participă la negocieri să se gândească la cetățeni. Ce ar însemna o țară intrată în criză, într-o sincopă executivă, Doamne ferește de o catastrofă, de un moment neplăcut în care instituțiile trebuie să funcționeze la maximum. Nu cred că președintele ar lăsa țara într-o situație ca guvernul să nu mai poate face ședințe, ministerele să nu mai poată funcționa. Să facem un exercițiu: cu o criză guvernamentală, românii trebuie să știe că nu își vor mai lua salariile, pensiile, că instituțiile nu vor mai funcționa. Într-un fel sau altul cei care au contribuit la tabloul de azi, toți trebuie să găsească soluția, dar nu influențată de campanie prezidențială.”, a declarat Gabriela Firea.

Fostul premier Victor Ponta atrage atenţia că România se află în prezent într-o situaţie extrem de gravă: Guvernul nu mai poate funcţiona în acest moment, pentru că nimeni nu poate semna în locul miniştrilor desemnaţi prin decret prezidenţial, fie ei şi interimari, pentru că nimeni nu poate să delege atribuţiile unui secretar de stat în lipsa ministrului. Mai mult, Guvernul nu poate adopta Ordonanţe de Urgenţă, nu poate adopta Hotărâri de Guvern în domeniul Mediu sau Energie, nu poate susţine proiecte de lege în faţa Parlamentului şi nu poate nici măcar să organizeze şedinţele de Guvern. Soluţia, precizează Ponta, este să se vină de urgenţă luni în faţa Parlamentului pentru a cere votul pentru restructurarea Guvernului.

„Din acest moment lucrurile sunt foarte clare : functionarea Guvernului Romaniei este complet BLOCATA!

Conform legii NIMENI nu poate sa semneze documente oficiale in locul unui ministru desemnat prin decret prezidential – nimeni nu poate sa delege atributii unui secretar de stat in lipsa ministrului – prin faptul ca nu exista un decret prezidential emis de Klaus Iohannis pentru numirea unui ministru titular sau macar interimar NU se mai poate semna de catre nimeni ( Prim Ministrul nu poate sa numeasca interimari – doar sa ii propuna Presedintelui)!

Am fost Prim Ministru, ministru in 2 guverne si secretar general al Guvernului – stiu exact despre ce vorbesc ( lasati urechistii si parerologii care vin la tv ) :

Guvernul nu poate sa adopte nicio Ordonanta de urgenta fara avizul Ministrului Pentru Relatia cu Parlamentul ( care de azi nu mai exista)
Guvernul nu poate sa adopte nicio Hotarare de Guvern in domeniul Mediu sau Energie, sau in alt domeniu care afecteaza insa si Energia si Mediu in lipsa avizului celor doi titulari ai portofoliilor guvernamentale
Guvernul nu poate sa sustina in fata Parlamentului niciun proiect de lege neavand Ministru pentru Relatia cu Parlamentul
Sedintele de Guvern nu pot sa aiba loc in absenta celor 3 ministri ( sau a secretarilor de stat desemnati in mod expres de catre ministrii de resort) – ceea ce nu mai este posibil de azi
Cele 3 ministere nu mai pot sa plateasca facturile pentru cheltuieli curente, salarii si nici sa aprobe deciziile institutiilor si societatilor din subordine ( mai ales la Energie si Mediu asta inseamna probleme de siguranta nationala)
Din 12 Septembrie si Ministerul de Interne ramane fara ministru si se afla in situatia de la punctul 5
Alocarea banilor din PNDL si a celor din Fondul de Rezerva ( avand nevoie de Hotarare de Guvern) este blocata
Guvern blocat intr-o perioada de criza inseamna prabusirea tarii in haos! Trebuie venit chiar luni in Parlament pentru a cere votul pentru restructurare – daca nu se obtine trebuie imediat demisia/demiterea intregului Guvern si investirea unuia nou !

In aceasta situatie de criza fara precedenta ne uitam cum “Femeia intre femei, Savantul de renume mondial, Mama natiunii …. “ tovarasa …. scuze Doamna Dancila , insotita de bodyguarzii Mihai si Eugen si de baronii “mitici” se scalda linistiti in apele Marii Negre si vorbesc despre tradatori, agenturi straine si despre poporul care ii iubeste / ca Elena si Nicolae la Targoviste!

Noi insa trebuie sa facem mai mult – si mai repede!”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.