Şeful diplomaţiei finlandeze consideră că ţările din zona euro trebuie să se pregătească pentru o eventuală divizare a acesteia, într-un interviu apărut vineri în publicaţia britanică Daily Telegraph.

Nu există reguli cu privire la modul de a părăsi zona euro, dar aceasta este doar o chestiune de timp, a spus el. ‘Vor ieşi fie ţările din Sud, fie cele din Nord, fiindcă normele dure adoptate în spaţiul monedei unice aduc dezastru pentru milioane de oameni şi distrug viitorul Europei’, a spus politicianul.

Nimeni în ţara sa, a afirmat Erkki Tuomioja, nu încearcă să distrugă zona monedei unice europene.’Nimeni nu pledează pentru aşa ceva în Finlanda, cu atât mai mult guvernul, care nu poate fi suspectat sub nicio formă de astfel de tendinţe. Cred însă că ar trebui să fim pregătiţi pentru orice eventualitate", a mai spus ministrul finlandez de externe, apreciind că un eventual ‘colaps al zonei euro nu va însemna sfârşitul Uniunii Europene".

"În consecinţă, Uniunea Europeană, probabil, ar putea funcţiona şi mai bine", a opinat acesta.

Guvernul Finlandei se raportează cu prudenţă extremă faţă de noile măsuri privind alocarea fondurilor de salvare a zonei euro. În special, executivul finlandez a insistat ca Grecia şi Spania să ofere garanţii la împrumuturile de urgenţă de multe miliarde de euro.
Sursa: Agerpres