REGLEMENTARI De la 1 mai intră în vigoare noile reguli privind accesarea fondurilor europene. Acestea simplifică procedurile pentru solicitanţi şi cresc gradul de transparenţă asupra modului în care sunt cheltuiţi banii.

De luna viitoare, întreprinderile mici şi organizaţiile neguvernamentale vor putea obţine mai uşor alocaţiile de la bugetul UE, în valoare de până la 25.000 de euro.

De asemenea, contribuţia financiară a solicitanţilor (co-finanţarea) necesară obţinerii acestor bani poate fi echivalată cu munca echipei care va lucra la proiectul respectiv. Pentru prima dată, specialiştii din cercetare pot solicita finanţări europene individuale pentru proiecte.

Pe de altă parte, Comisia Europeană îşi simplifică procedurile pentru achiziţiile publice, în cazul contractelor de până la 60.000 de euro.

Tot în premieră, dar începând cu 2008, pentru a creşte gradul de transparenţă privind modul în care s-au cheltuit banii cetăţenilor europeni, vor fi cunoscuţi toţi beneficiarii finanţărilor de la bugetul Uniunii Europene. Din 2009, va fi făcută publică şi lista celor care au obţinut de la bugetul comunitar subvenţii agricole.
Finanţarea comunitară cuprinde subvenţii pentru cofinanţarea anumitor proiecte şi contracte pentru servicii, bunuri sau lucrări, acordate prin licitaţie publică.