Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să împrumute 400 de milioane de euro de pe piaţa internă, prin lansarea, vineri, a unei emisiuni de titluri de stat în valută cu scadenţă la 3 ani, a anunţat miercuri instituţia.

„În data de 6 noiembrie 2009, Ministerul Finanţelor Publice va lansa pe piaţa internă de capital, prin procedura de licitaţie, o emisiune de titluri de stat cu o valoare anunţată de 400 milioane euro şi cu o maturitate de 3 ani”, se spune într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Licitaţia programată pentru vineri este a doua emisiune de titluri de stat în valută, după ce în luna august Finanţele au obţinut 447 milioane de euro prin vânzarea de titluri în valută, la un randament de 5,25% pe an. La acea dată, Trazoreria a strâns cu 147 milioane euro peste valoare indicativă de 300 de milioane de euro.

În aceaşi perioadă, Finanţele au obţinut un împrumut (club-loan) de la mai multe bănci din România, a cărui valoare a fost de 1,2 miliarde euro.

La începutul lunii septembrie MFP estima că va lansa în perioada 1 octombrie – 15 octombrie o emisiune de eurobonduri, cu o valoare cuprinsă între 500 de milioane euro şi 1,5 miliarde euro, cu o maturitate cuprinsă între 5 şi 10 ani.

Instituţia a selectat Deutsche Bank, EFG Eurobank şi HSBC Bank pentru intermedierea vânzării de euroobligaţiuni, dar căderea Guvernului Boc, prin pierderea sprijinului Parlamentului, a obligat Finanţele să amâne împrumutul extern.

Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, din cauza amânării celei de-a doua tranşe de la UE, Guvernul trebuie să se împrumute de pe pieţe două miliarde de euro, în loc de un miliard de euro, dacă primea banii de la Comisia Europeană.

SURSA: Mediafax