Cu câteva zeci de minute înainte de anunţarea deciziilor adoptate la şedinţa de politică monetară care a avut loc joi la BCE, Financial Times a publicat pe contul său de Tweeter un scurt mesaj potrivit căruia 'BCE a menţinut neschimbată dobânda de politică monetară, o decizie şoc'. Câteva minute mai târziu, cotidianul financiar a publicat şi pe pagina sa de Internet un articol care afirmă acelaşi lucru. 

Majoritatea analiştilor şi operatorilor de pe piaţă se aşteptau ca dimpotrivă BCE să relaxeze politica monetară astfel că mesajul Tweeter publicat de Financial Times i-a determinat pe unii să cumpere euro astfel că în câteva minute cursul de schimb al monedei unice a urcat cu 0,4% până dincolo de pragul de 1,06 dolari. 

În comunicatul oficial al BCE, publicat la ora prevăzută 12.45 GMT, instituţia a anunţat că a decis să coboare dobânda la depozite, de la minus 0,20% până la minus 0,30%, pentru a stimula activitatea economică şi inflaţia în zona euro. Mai mult, un purtător de cuvânt de la BCE a informat că preşedintele BCE va comunica şi alte măsuri de politică monetară în conferinţa de presă care va începe la ora 13,30 GMT. 

În replică, mesajul Tweeter a fost şters de pe contul FT Markets însă între timp au fost efectuate tranzacţii în valoare de mai multe miliarde de dolari. Pe pieţele financiare se efectuează zilnic tranzacţii în valoare de aproximativ 5.300 de miliarde de dolari şi cea mai mică distorsiune poate duce la pierderea sau câştigarea unor averi. 

Grupul Financial Times, care publică cotidianul cu acelaşi nume, dispune de un număr mare de cititori din mediile de afaceri/ Cu sediul la Londra, FT a fost preluat recent de grupul japonez de informaţii financiare Nikkei.

 AGERPRES