„Combinatul se va reinventa puternic, oamenii vor fi sprijiniţi concret şi coerent şi se va vedea o schimbare în bine în foarte scurt timp” afirma reprezentantii salariatilor Chimcomplex, care rememoreaza si grijile avute in momentul privatizarii combinatului chimic din Borzesti: „Eram temători că vom fi concediaţi imediat după privatizare, aşa cum se întâmpla la majoritatea companiilor româneşti ce au fost administrate de stat. Nu a fost aşa. Am rămas pe posturi, am fost sprijiniţi să creştem şi am devenit un pol al industriei chimice româneşti”, se afirma in scrisoarea deschisa, angajatii Chimcomplex sustinand ca aceeasi traiectorie ascendenta o vor avea si salariatii Oltchim, dupa ce combinatul din Ramnicu Valcea va fi integrat, alaturi de Chimcomplex in Compania Romana de Chimie.

Redam mai jos continutul integral al scrisorii deschise adresata salariatilor Oltchim:

„Stimaţi angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea,

Reprezentăm grupul tuturor angajaţilor paltformei chimice Chimcomplex Borzeşti şi înţelegem situaţia în care vă aflaţi în acest moment, de aceea am decis să vă adresăm aceste rânduri.

Ştim că soarta Oltchim Râmnicu Vâlcea este într-un moment crucial, critic chiar. Înţelegem că de buna funcţionare a combinatului depind multe dintre destinele dumneavoastră profesionale, multe dintre familiile dumneavoastră şi, până la urmă, chiar munca depusă de-a lungul atâtor ani, cu sârguinţă, dedicare şi pricepere. Înţelegem perfect ce înseamnă să lucrezi pe o platformă chimică, să fii încontinuu responsabil de soarta ta şi a celor din jur şi să fii totuşi răsplătit pentru tot efortul depus prin produsele realizate şi calitatea acestora. Ştim ce presupune să fii încontinuu în priză, să livrezi la standardele impuse şi constant să nu îţi permiţi nicio greşeală tehnică.

Cu toate acestea, înţelegem şi că un combinat închis sau dezactivat înseamnă dezastru pentru comunitatea locală, pentru dumneavoastră şi pentru toţi cei care sunt alături de dumneavoastră. Separat de chestiunea de mândrie a moşternirii blazonului Oltchim ca una dintre cele mai mari şi mai performante platforme de acest tip din Europa, este nevoia de continuitate, de performanţă şi de relevanţă economică. Un combinat care nu este în stare să se adapteze este sortit eşecului.

 

Aceleaşi griji le-am experimentat şi noi, în momentul privatizării platformei de la Borzeşti. Eram temători de viitorul industrial, de ce se va întâmpla cu instalaţiile şi cu munca noastră şi, de fapt, inclusiv cu noi. Nu voiam să fim daţi afară după o viaţă şi o carieră în acest domeniu. Cu toate acestea, după o serie coerentă de investiţii şi după o perioadă bună de readaptare am devenit unul dintre cei mai importanţi producători români de sodă caustică cu produse clorosodice, cloruri anorganice sau produse de sinteză organică.

Ne mândrim cu performanţa în industria chimică, inclusiv la nivel internaţional şi am reuşit foarte repede să fim pe profit. Eram temători că vom fi concediaţi imediat după privatizare, aşa cum se întâmpla la majoritatea companiilor româneşti ce au fost administrate de stat. Nu a fost aşa. Am rămas pe posturi, am fost sprijiniţi să creştem şi am devenit un pol al industriei chimice româneşti.

Aşa se va întâmpla şi la Oltchim. Combinatul se va reinventa puternic, oamenii vor fi sprijiniţi concret şi coerent şi se va vedea o schimbare în bine în foarte scurt timp. Garantăm noi, din păţite.

Împreună vom relansa industria chimică românească, împreună vom purta cu mândrie numele ţării peste hotare prin produsele noastre şi tot împreună vom face performanţă reală în această regiune.

Vă mulţumim pentru că reprezentaţi aşa cum trebuie această industrie!”