Nu va ganditi la un parc de distractii gen litoralul Marii Negre, cu mici, vata de zahar si lume multa. Este vorba un proiect de 40 de miliarde de dolari, intr-o locatie exotica: Insula Yas, un loc unic la 30 de minute de mers cu masina de Abu Dhabi, in Golful Persic. 

In meniu avem de toate: plaje, hoteluri de lux, magazine, dar si distractii propriu-zise: simulatoare performante care imita conditiile curselor de Formula 1, roller-coastere care te fac sa traiesti forte-G comparabile cu ce simt pilotii de Formula 1, karturi de viteza, dar si pista de incercari pentru masini “in carne si oase”. Numitorul comun: Ferrari.  

Pentru cei care se plictisesc de masini, exista alt tip de entertainment: golf, calarie, ski nautic si curse de barci cu motor. Investitia pentru parcul propriu-zis este de 360 de milioane de dolari, restul fiind costul pentru intreaga infrastructura turistica. Dezvoltatorii vor cheltui enorm pentru dezvoltarea retelei de sosele si chiar extinderea capacitatii aeroportului international din Abu Dhabi. Cireasa de pe tort este chiar circuitul de F1, care va debuta in 2009 si va fi primul Abu Dhabi Grand Prix din istorie. Orgoliile sunt foarte mari, daca luam in considerare ca deja exista un cirucit similar in Bahrain. 

Intregul parc va fi inaugurat in 2009, iar la constructia circuitului a fost ales Hermann Tilke, cel care si-a pus semnatura pe circuitele din Bahrain, Shanghai si Sepang (Malaezia). Mai multe portiuni din circuti sunt copiate Monaco Grand Prix.  Ferrari nu isi imprumuta numele numai pentru joaca, ci are intentii foarte srioase. Circuitul va fi folosit ca pista de probe pentru automobilele casei, avand in vedere ca in Emiratele Araba Unite conditiile termice sunt extreme, tocmai bune pentru a folosi masinile din Maranello la capacitate maxima. 

Parcul este realizat de o companie imobiliara din Emiratele Arabe Unite, care detine 5% din Ferrari si 17% din alt producator auto de lux, Spyker. Prin acest proiect se umrareste atragerea de venituri uriase din turism, atat in perioada circuitelor din Marele Circ, cat si in afara competitiilor de Formula 1.

0-3246-capital1283.jpg

 

Sursa: NY Times