Ferma Dacilor a luat foc de la instalația electrică

Anchetatorii au făcut publică astăzi cauza oficială a incendiului de la Ferma Dacilor, în urma căruia opt persoane, inclusiv copilul patronului pensiunii, Cornel Dinicu, și-au pierdut viața în flăcări.

Cauza principală a incendiului la Ferma Dacilor a fost determinată a fi efectul termic al energiei. Conform anchetatorilor, acest lucru indică faptul că instalația electrică s-a încins din cauza suprasolicitării.

„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2016 – 26.12.2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul societății comerciale, ca urmare a demersurilor factorilor decizionali din structura de conducere (respectiv a administratorului statutar și a celor doi administratori în fapt), societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de <<cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată>>, desfășurate la sediul social din comuna Gura Vadului, sat Tohani, nr. 76B, jud. Prahova”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Între timp, Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor, dar şi administratorii unității de cazare au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Oamenii legii au extins urmărirea penală in rem cu privire la fapte de fals şi abuz în serviciu.

ferma dacilor
SURSA FOTO: fermadacilor.ro

Unitatea turistică nu era autorizată

Construcția corpului principal al clădirii, care include restaurantul, bucătăria și spațiile de cazare la parter și mansardă, a fost realizată în regie proprie. Fără a obține avizele și autorizația de construire.

De asemenea, demersurile și măsurile luate pentru a aduce construcția în conformitate cu legea au fost efectuate cu încălcarea prevederilor legale. Respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcții.

Unitatea turistică a funcționat, de asemenea, încălcând prevederile Legii nr. 307/2006. Privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și normativele aplicabile în domeniu.

Aceasta s-a întâmplat fără a obține avizele și autorizațiile necesare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Pentru a asigura funcționarea în condiții de siguranță și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.

Situația expusă anterior a creat condițiile pentru izbucnirea și propagarea, la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu. Acesta a condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane fizice. Sursa probabilă a incendiului a fost identificată ca fiind „efectul termic al curentului electric”, conform comunicatului transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.