Revenit la putere la sfârşitul anului 2012, după un prim mandat ratat în 2006-2007, Partidul Liberal Democrat al lui Abe a câştigat de atunci toate alegerile importante şi a impus o linie de dreapta care îi menţine şi îi întăreşte poziţia cu fiecare reconfigurare a guvernului său.

Ministrul finanţelor şi vicepremierul Taro Aso, ministrul de externe Fumio Kishida şi secrerarul general care este şi purtător de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga ar urma să rămână pe locurile lor. Ministrul revitalizării economice, Nobuteru Ishihara, ar urma de asemenea să-şi păstreze portofoliul, precum şi Sanae Takaichi la Afaceri Interne şi Yasuhisa Shiozaki la Sănătate.

Abe va trebui în schimb să-l înlocuiască pe titularul Ministerului Economiei, Comerţului şi Industriilor METI pentru a-l plasa acolo pe Hiroshige Seko.

Schimbarea cea mai notabilă ar urma să fie făcută totuşi prin numirea la Ministerul Apărării în locul generalului Nakatani a lui Tomomi Inada, cunoscută prin convingerile conservatoare, care fusese deja o perioadă ministru al reformei administrative într-un guvern Abe precedent. Aceasta ar fi pentru a doua oară când o femeie ocupă o astfel de funcţie în Japonia, precedenta fiind Yuriko Koike, aleasă duminică guvernator al capitalei nipone Tokyo.

În această calitate, Inada va trebui să urmărească aplicarea concretă a noii interpretări a unei părţi din Carta fundamentală, devenită posibilă prin recentele legi ale apărării şi securităţii care întăresc prerogativele forţelor armate japoneze în afara ţării.

Ea face parte dintre politicienii care vizitează cu regularitate sanctuarul Yasukuni din Tokyo, provocând iritarea vecinilor chinezi şi coreeni pentru că acest loc de cult shintoist este simbolul trecutului imperialist japonez. El comemorează 2,5 milioane de militari căzuţi pentru Japonia, printre care se află şi 14 criminali de război condamnaţi de aliaţi după Cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu noua sa echipă, premierul Abe urmează să pună accent pe relansarea economică – un plan în acest sens de 28.000 de miliarde de yeni – aproximativ 240 miliarde de euro – a fost validat marţi de guvernul său, ţara nereuşind încă să se debaraseze de deflaţia care îi afectează activitatea de peste două decenii, chiar dacă strategia numită 'abenomics' promisese să-i vină de hac rapid.

În acelaşi timp, el manifestă importante ambiţii în domeniul diplomatic şi în cel al apărării, având ca scop amendarea Constituţiei pacifiste, dictată de americani – care au ocupat Japonia între 1945 şi 1952 – şi neschimbată de aproape 70 de ani.

Unele modificări sunt aşteptate de asemenea şi în conducerea PLD, potrivit presei. AGERPRES