Într-o decizie mai degrabă așteptată după ultimele turbulențe de pe glob, ca și după ultimele date macro relativ slabe ale economiei SUA, Federal Reserve a anunțat că nu va modifica dobânda de referință a dolarului, păstrând actualul nivel, de 0,0 – 0,25%, stabilit încă din 2008.

Următoarele ședințe de politică monetară ale Fed vor avea loc în octombrie și decembrie. Însă economiștii intervievați de Reuters încep să încline către păstrarea actualului nivel de dobândă; doar 13 dintr-un total de 17 economiști mai cred că va avea loc o modificare de dobândă anul acesta, în scădere de la 15 în urmă cu două luni.

Comunicatul Fed motivează decizia printr-o multitudine de riscuri globale și alți factori. „Evoluțiile globale economice și financiare recente ar putea restrânge activitatea economică într-o anumită măsură și este de așteptat să pună presiune pe inflație pe termen scurt”, se arată în comunicatul Fed, unde se adaugă că riscurile pentru economia SUA sunt relativ echilibrate, dar este necesar să fie monitorizate în continuare.

Pentru a majora dobânda, Fed aștepta o îmbunătățire a pieței muncii și încredere rezonabilă că inflația va crește în perioada următoare. Poiecțiile Fed văd un PIB cu o creștere relativ mică, de doar 2,1% în acest an, dar chiar mai mică în următorii doi ani.

Decizia Fed păstrează piețele în actuala „configurație”, eliminând teama că vor dispărea imediat banii ieftini oferiți de Fed sau de BCE. Cel puțin deocamdată, banii ieftini rămân în piață, chiar dacă nu s-a dovedit că au ajutat în mod real economia să iasă din criză, ci doar instituțiile financiare și piețele de capital, care au avut și au suficienți bani la dispoziție pentru a face tranzacții fără legătură directă cu productivitatea din economie. Desigur, ciclul se apropie oricum de sfârșit și vom intra într-o perioadă de majorare a dobânzilor, dar oficialii amână cât pot intrarea în noul ciclu.