Mirajul performanței

UEFA a anunţat modificări pentru sezonul viitor din Champions League. De la anul, bonusurile acordate echipelor din grupele celei mai importante competiţie intercluburi vor crește considerabil. Astfel, o calificare în grupe urmează să fie premiată din start cu 15 milioane de euro. Mai mult, bonusurile pentru fiecare punct obţinut se vor dubla, victoria fiind premiată cu 2,7 milioane de euro. La toate acestea se adaugă cota din Market Pool, adică un procent din banii din drepturile de televizare. Totuși, șansele ca o echipă din România să ajungă în grupe au scăzut considerabil, echipele din campionatele cu punctaje mici având un culoar mai lung și mai greu decât până în prezent.  

Cum arată meciul milioanelor

Lotul echipei FCSB este evaluat de transfermarkt.com la 25,1 milioane de euro, în timp ce lotul echipei CFR Cluj valorează 20,68 milioane de euro. Cel mai bine cotat fotbalist al echipei din București este Constantin Budescu (2,3 mil. euro). Acesta este urmat în top de Denis Alibec (2,2 mil. euro), Romario Benzar (1,8 mil. euro) și Florin Tănase (1,8 mil. euro).

Cel mai valoros jucător al formației din Cluj este considerat de transfermarkt.com Alexandru Ioniță, care are o valoare de piață de 1,5 milioane de euro. Alți jucători clujeni bine cotați sunt George Țucudean (1,4 mil. euro) și Ciprian Deac (1,4 mil euro). Vârsta medie a lotului echipei CFR Cluj este de 27,2 ani, în timp ce FCSB are o vârstă medie de 26.7 ani.

Dacă diferențele dintre loturi nu pare mari, situația se schimbă atunci când este analizată cota de piață a jucătorilor care vor începe partida. Astfel, jucătorii din primul 11 aliniat de FCSB au o cotă de piață medie de 1,42 mililioane de euro, în timp ce fotbaliștii din primul 11 de la CFR au o cotă de piață medie de 1,02 milioane de euro.

Și în ceea ce privește forma sportivă, FCSB pare să stea mai bine. Astfel, în ultimele cinci meciuri din Liga 1, FCSB are trei victorii și două meciuri terminate la egalitate, în timp ce echipa din Cluj are o victorie și patru egaluri. Mai mult, ultimele patru meciuri din campionat dintre FCSB și CFR Cluj s-au terminat la egalitate.