Directorul poliţiei federale James Comey a afirmat, într-un discurs susţinut la New York, că această ameninţare a fost trăită "în mod foarte real" în Canada, unde în ultimele săptămâni au avut loc două atacuri în care au fost ucişi doi militari.

Şeful FBI a declarat că urmărirea persoanelor care se inspiră după militanţii organizaţiei Statul Islamic în Siria este "extrem de dificilă, este un lucru la care lucrăm zilnic".

Această ameninţare este prezentă pe tot teritoriul Statelor Unite şi poate fi reprezentată de oameni de toate vârstele, originile etnice şi meseriile, a precizat el într-o conferinţă privind lupta împotriva terorismului, la Fordham Law School.

"Este o problemă peste tot unde există spirite tulburate care au acces la Internet, iar acest lucru se poate întâmpla oriunde în ţara noastră mare", a insistat el.

Fără ca măcar să se întâlnească cu membri Al-Qaida, aceste persoane se radicalizează citind sau ascultând propaganda online şi devin "echipate să se angajeze în jihad, fără ca măcar să iasă din subsol sau dormitor", a declarat el.

"Ele pot obţine tot ceea ce le trebuie pe Internet pentru a comite o acţiune violentă aici, în Statele Unite", a continuat şeful FBI, îndemnând americanii să avertizeze poliţia dacă observă comportamente suspecte sau periculoase ale unor indivizi.

" Este necesar ca securitatea noastră să fie un efort colectiv", a subliniat James Comey. "Dacă nu spuneţi nimic, riscăm să regretăm cu toţii", a adăugat el.

La rândul ei, Mireille Ballestrazzi, preşedinta Interpol, a spus într-un discurs susţinut la a 83-a Adunare Generală anuală a Organizaţiei, care se desfăşoară la Monaco, faptul că ameninţarea teroristă nu a fost niciodată atât de puternică.

În total 88 de miniştri şi peste 1.000 de delegaţi reprezentând 166 de ţări membre asistă la această reuniune a poliţiilor din întreaga lume care urmează să desemneze un nou secretar general al Organizaţiei, în locul lui Ronald Noble, care a efectuat trei mandate.

Într-o scurtă ceremonie de deschidere a lucrărilor, preşedintele Interopol i-a îndemnat pe poliţişti să marcheze "centenarul cooperării internaţionale în domeniul poliţiei".

În ultimii 100 de ani, populaţia mondială a crescut de patru ori şi au apărut noi tensiuni geopolitice, a subliniat ea. "Infracţionalitatea a prosperat pe acest teren fertil", a apreciat Ballestrazzi.