Firmele de turism care realizeaza si ticketing pentru cursele interne si externe ale operatorilor aerieni au primit saptamana trecuta un fax de la conducerea Angel Airlines care, in linii mari, ii anunta ca este nevoita sa renunte pentru o perioada nelimitata la cursele interne. Dan Vulcan, seful executiv al Angel Airlines spunea ca deocamdata compania se va orienta doar spre cursele charter pentru oamenii de afaceri. La 1 iulie, proprietarii noii companii aeriene se aratau deosebit de optimisti fata de potentialul pietei interne. Azad Koshro vorbea de investitii initiale in valoare de trei milioane de dolari si o flotila formata din cinci aeronave JetStream 32, cu 19 locuri, produse de British Aerospace. El credea ca oamenii de afaceri din sectorul bancar, de asigurari sau telecomunicatii vor reprezenta peste 85% din clientii companiei.
Pe de alta parte, pe cursele interne operate de compania Tarom scrie de mult timp faliment. Mai exact, minus opt milioane de dolari anual. Acesta pare a fi motivul pentru care si operatorul national va lansa anul viitor un program de reducere a acestor pierderi.
La propunerea directorului general al Tarom, Nicolae Demetriade, Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a hotarat transferul activitatii de transport aerian de pe aeroportul Baneasa pe cel de la Otopeni. Miron Mitrea a motivat aceasta mutare prin faptul ca Tarom pierdea aproximativ 600.000 de dolari numai pentru ca efectua zboruri de pe aeroportul Baneasa.
La Baneasa, Tarom a folosit doua avioane si 60 de angajati pentru 24 de curse saptamanale. Prin transferul acestor rute pe aeroportul Otopeni, numarul angajatilor se va reduce la 20. Odata cu aceste mutari exista riscul ca o mare parte dintre cei peste 200 de angajati de la Baneasa sa-si piarda locurile de munca. Angel Airlines si Tarom plateau lunar taxe de operare de 100 de milioane si respectiv 800 milioane de lei.
Miron Mitrea spune insa ca Aeroportul Bucuresti-Baneasa nu va intra in moarte clinica, urmand sa se axeze exlusiv pe zborurile de tip charter, realizate pentru oamenii de afaceri. „Vom dedica acest aeroport zborurilor de tip charter”.