Mai mult de 21 de kilometri de străzi din centrul Bucureștiului vor primi, în acest an, decorațiuni festive cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Instalațiile vor fi dotate cu peste 2,6 milioane de becuri LED, care au nevoie de o cantitate de energie de circa zece ori mai mică decât cele cu incandescență. Conform unui comunicat al Primăriei Capitalei, echipamentele sunt oferite gratuit de Luxten, firma care se ocupă de iluminatul public al orașului.

În plus, pentru prima dată, câteva clădiri importante din București (ASE, sediul Primăriei din bulevardul Elisabeta, Cercul Militar Național ori Universitatea de Arhitectură) vor fi iluminate cu ajutorul hologramelor. Estimând la 1Wh consumul mediu al unui bec LED, rezultă că, în circa 40 de zile a câte aproximativ zece ore de funcționare, iluminatul de Sărbători va necesita cam un milion de kilowați. Adică circa 60.000 de euro.

Costurile sunt mici comparativ cu cele din metropolele vestice. La Paris, de exemplu, din acest an s-au instalat decorațiuni noi pe Champs Elysées. Noile instalații vor fi utilizate până în 2015. În plus, alte 125 de străzi din capitala Franței vor fi decorate cu ocazia Sărăbătorilor hibernale. La concurență cu becurile amplasate de Primărie se vor afla, și în această iarnă, luminile montate de marile magazine de pe malul Senei: Galeriile Lafayette, Le Printemps Haussmann sau Le Forum des Halles. Nu s-a comunicat încă un preț pentru iluminarea festivă a metropolei, însă în 2009 bugetul alocat acestui scop de către instituțiile publice și de companiile private a fost estimat la 2,5 milioane de euro (din care 750.000 de euro de la Primărie). Oricum, autoritățile franceze sunt mândre că au reușit să adopte cele mai moderne și economice tehnologii, care au făcut să scadă consumul de electricitate. Astfel, dacă în 2006 doar pe Champs Elysées luminile festive au „înghițit“ 570.000 de kilowați, anul acesta factura de energie nu ar trebui să treacă de 50.000 de kilowați.

Criza stinge luminile

Dacă la Paris Primăria și comercianții par să se înțeleagă foarte bine referitor la decorațiuni, nu la fel stau lucrurile în Londra. După ce consilierii din districtul Islington au decis că în acest an nu mai alocă cele 45.000 de lire necesare pentru iluminarea străzilor din cauza măsurilor de austeritate bugetară, această sarcină le-a revenit magazinelor locale. Iar unii dintre patroni au protestat împotriva acestei „noi taxe“.

În New York, în afara de­co­ra­țiunilor luminoase instalate de auto­ritățile locale pe principalele bulevarde ori în Times Square, cele private atrag, la rândul lor, numeroase priviri. Vitrinele magazinelor de pe 5th Avenue ori gara Grand Central devin strălucitoare în perioada Sărbătorilor de iarnă. Un alt punct important pe harta de Crăciun a New Yorkului este bradul de la Rockefeller Center. Înalt de până la 30 de metri și decorat cu o rețea de 30.000 de becuri cu o lungime totală de 8 kilometri, pomul de iarnă din centrul Manhattanului este, de cele mai multe ori, donat de diverși oameni de afaceri.

Dar nu toți americanii sunt încântați de luminile de Crăciun. Conducătorul departamentului Riverside, din California a propus de curând o lege prin care iluminarea excesivă a proprietăților cu ocazia Sărbătorilor de iarnă constituie contravenție și se pedepsește cu amenzi de până la 500 de dolari și cu până la șase luni în spatele gratiilor. „Folosirea unor lumini puternice este o risipă a resurselor naturale și, la un anumit nivel, poate pune în pericol sănătatea, siguranța ori confortul locuitorilor“, a explicat oficialul. Astfel, instalațiile care clipesc, care se rotesc ori care luminează în afara proprietății ar urma să fie interzise, la fel și aprinderea decorațiunilor după ora 23.

2,6 milioane de beculețe de tip LED vor fi utilizate în acest an la instalațiile luminoase care vor decora străzile Capitalei pentru Sărbătorile de iarnă

Te-ar putea interesa și: