Multă vreme Ungaria a trecut drept elevul model al sistemelor occidentale. Nu întâmplător, pentru că, înainte de a inventa gulaş-comunismul, Ungaria a devansat cu decenii Polonia „Solidarităţii” în tentativa ei, din păcate eşuată, de a-şi recuceri, sub Imre Nagy, libertatea sugrumată de stalinism. 
Odată cu prăbuşirea comunismului libertatea, societatea deschisă şi democraţia autentică au părut să fie la ele acasă în ţara revoluţiei izbucnite acum exact 55 de ani.
Apoi şi-au făcut intrarea în scenă rând pe rând, antiromânismul lui Istvan Csurka, antisemitismul său declarat, xenofobia şi rasismul anti-ţigănesc, laolaltă cu formaţiuni extremiste şi paramilitare maghiare, bucurându-se, ca Jobbik, de mult succes electoral, scrie Deutsche Welle. 
Liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a cerut organizarea unui referendum asupra ieşirii ţării din Uniunea Europeană, pe care a descris-o ca ‘nesustenabilă în forma actuală şi cu şanse mari să se dezintegreze’, transmite MTI.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, liderul Jobbik a declarat că este necesară înfiinţarea unui comitet de experţi care să examineze şansele Ungariei în afara UE.

Răspunzând propunerii similare prezentate puţin mai devreme de Vona în parlament, premierul Viktor Orban a reafirmat angajamentul guvernului său faţă de apartenenţa Ungariei la UE. Aceasta a fost confirmată, de altfel, printr-un referendum în 2003, a subliniat Orban.

În replică, Gabor Vona a declarat că referendumul din 2003 a fost precedat de ‘o campanie greţoasă pentru a forţa intrarea ţării în UE’.
Chiar dacă toate acestea nu pot destabiliza actuala putere, care se bucură de o confortabilă majoritate absolută în Parlament, imaginea   externă a Ungariei, care suferă mai mult decât oricând în trecutul ei post-fascist, riscă să devină execrabilă, mai scriu cei de la Deutsche Welle.