Perspectiva recoltelor de grâu din Europa de Vest s-a îmbunătăţit ca urmare a ploilor din ultima perioadă, însă seceta rămâne o problemă majoră în regiunea centrală a continentului, Ungaria şi România fiind cele mai grav afectate, au declarat mai mulţi analişti.

„Ploile de până acum sunt un lucru bun, atâta timp cât nu durează prea mult”, a spus Christian Vanier, analist la FranceAgriMer. Compania de cercetare în domeniul agricol Strategie Grains va menţine în raportul de săptămâna următoare estimările privind producţia de grâu a Franţei la 36,3 milioane de tone, însă va modifica în scădere prognoza pentru Uniunea Europeană, în prezent de 128,9 milioane de tone, ca urmare a secetei persistente din estul continentului, consideră analiştii.

„Ne îndreptăm către un declin semnificativ al recoltelor din România şi Ungaria din cauza secetei”, a spus Medge.

În mai, Strategie Grains estima o recoltă de grâu de 4,58 milioane de tone în România, faţă de 6,6 milioane de tone în 2008, în timp ce în Ungaria aceasta ar urma să scadă la 4,65 milioane de tone, de la 5,62 milioane de tone anul precedent.

Rusia estimează o recoltă de 90 de milioane de tone pentru anul în curs, în scădere de la 108,1 milioane de tone în 2008.

SURSA: Mediafax