„Locuinţa a devenit prima linie de apărare împotriva coronavirusului. Locuinţa a fost rareori atât de mult o problemă de viaţă şi de moarte”, a declarat raportorul special al ONU privind condiţiile de locuit adecvate, Leilani Farha, citată într-un comunicat, conform agerpres.ro

Oamenii nu trebuie să se trezească fără adăpost

Această expertă independentă, care este mandatată de ONU dar nu vorbeşte în numele organizaţiei, a cerut ţărilor să ia măsuri urgente pentru a preveni ca unele persoane să se trezească fără adăpost, fiind defavorizate în faţa coronavirusului, în timp ce mai multe ţări au instituit izolarea la domiciliu a populaţiei.

„Sunt profund preocupată de două grupuri de oameni: cei care trăiesc în centre de urgenţă, în refugii pentru oamenii străzii şi adăposturi provizorii, şi cei care se confruntă cu pierderea locurilor de muncă şi dificultăţi economice care ar putea duce la datorii ipotecare şi la chirii şi evacuări”, a explicat ea.

Potrivit expertei, circa 1,8 miliarde de persoane din lume sunt fără adăpost sau în locuinţe inadecvate, adeseori suprapopulate, fără acces la apă şi fără sisteme de canalizare.

Cei deosebit de vulnerabili față de virus

Această situaţie le face deosebit de vulnerabile la virus, deoarece astfel de persoane suferă adeseori de multiple probleme de sănătate.

Noul coronavirus a făcut peste 7.800 de morţi pe plan mondial de la apariţia sa în decembrie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP şi bazat pe surse oficiale. Persoanele în vârstă şi cele cu antecedente medicale sunt deosebit de vulnerabile.

„Cer statelor să ia măsuri extraordinare pentru a garanta dreptul tuturor la o locuinţă cu scopul de a se proteja împotriva pandemiei”, a spus Farha, apelând în special la moratorii privind evacuările datorate restanţelor la chirie şi la ipotecă, amânarea plăţilor ipotecare pentru persoanele afectate de virus şi extinderea perioadelor de toleranţă pentru pentru cei care nu-şi pot achita chiriile la timp.

AFP, care transmite ştirea, aminteşte că, potrivit legislaţiei franceze, chiriaşii nu pot fi evacuaţi în perioada între 1 noiembrie şi 31 martie, aşa-numita perioadă hibernală. În contextul pandemiei de coronavirus, guvernul francez a decis să prelungească cu două luni această perioadă pentru a proteja mii de familii.