Așadar în loc să profităm de acest avantaj incredibil pe care îl are țara noastră, un lemn unic în Europa și probabil și în lume, presa abundă în articole negative care arată realitatea pe un fundal negativ și nedrept. Iar ținta a fost până acum doar grupul Holzindustrie Schweighofer, ceee ce nouă ni s-a părut ciudat, așa că am încercat să investigăm puțin fenomenul.

Capital a luat legătura cu reprezentanții companiei austriece, care de-a lungul timpul s-a confruntat cu multe lovituri de imagine. De ce? Ne-am întrebat cu toții, în contextul în care nu este singurul mare jucător de pe piața autohtonă, dar unul care a și investit foarte mult în România.

Zonele în care Schweighofer a deschis fabrici foarte moderne

Astfel am aflat că austriecii de la Schweighofer au deschis la noi trei fabrici ultra moderne, în zone sărace, ceea ce ne-a ajutat enorm întrucât oamenii au avut unde să lucreze. În anul 2003 și-au început activitatea în Șebeș, cu o fabrică de cherestea, apoi în 2008 la Rădăuți, iar în 2015 la Reci. Angajații sunt încântați de condiții și mai ales bucuroși că au un loc de muncă și nu mai trebuie să-și lase copiii pentru a lucra peste hotare ca să le asigure traiul zilnic. Pe lângă cele trei fabrici de cherestea, austriecii au mai dezvoltat încă două de panel la Siret și Comănești.

Au respectat cu adevărat legea?

O investigație a Capital arată că Holzindustrie Schweighofer a fost de multe ori victima unor acuzații absurde, dar care s-au impregnat masiv în percepția publică, iar acum este foarte greu să se profileze ca o companie curată, care face business corect în România.

Totuși investițiile pe care ei le-au făcut în țara noastră sunt demne de luat în seamă. România nu este singura țară din care ei exportă, ci și Polonia, Norvegia și multe alte state, în care, însă nu au investit la fel de mult.

În România furtul masiv de lemn rămâne principala problemă cu care ne confruntăm, însă din documentele prezentate, Schweighofer pare că sunt printre puținii care chiar au făcut lucrurile ca la carte și nu am identificat probleme de ordin legal. Cine fură lemn, însă rămâne o problemă pe care autoritățile refuză să o resolve. O simplă trecere în revistă a numelor implicate în afaceri din acest domeniu, arată nume grele din politică și nu numai, care s-au îmbogățit pe seama explotărilor forestiere.

Ce planuri au austriecii de la Schweighofer?

Dan Bănacu, director general al Holzindustrie Schweighofer ne-a dat un răspuns amplu la această întrebare, care arată că austriecii nu vor să părăsească țara noastră, ba chiar ar putea investi și mai mult, dacă lucrurile evoluează într-o direcție pozitivă.

“Estimăm că cifrele anului curent vor fi similare cu cele din 2018, când am avut o cifră de afaceri de peste 1,7 miliarde de lei și profit de cca. 35 de milioane de lei.

În ceea ce privește investițiile, ne-am concentrat în principal pe resursa umană, investind în educație, atât în comunitate, cât și în rândul angajaților noștri. Pentru noi este important să fim alături de comunitățile în care activăm și să investim în educație. Spre exemplu, un proiect de care suntem foarte mândri este programul de educație vocațională dezvoltat cu Colegiul Tehnic Gr. Cobălcescu din Moinești. În perioada 2016 – 2019 am susținut o clasă de 28 de liceeni care au primit burse lunare și au făcut practică în fabricile noastre pentru a deveni cei mai buni electricieni din zonă. De asemenea, pentru pregătirea bursierilor am renovat și dotat atelierul cu echipamente moderne de lucru. Un astfel de proiect înseamă nu numai investiții de peste 200.000 de euro, ci și multă responsabilitate.

De asemenea, în ultimii cinci ani, am oferit burse de merit studenților de la facultățile de silvicultură și prelucrarea lemnului din Suceava, Brașov și Cluj. Programul însumează peste 125.000 de euro.

Toate aceste investiții în educație arată importanța pe care Holzindustrie Schweighofer o acordă dezvoltării profesionale și cultivării cunoștințelor care pot duce la inovații industriale sau de trasabilitate. În plus, este o metodă prin care putem pregăti viitorii noștri colegi. Așa cum bine știți, piața forței de muncă se confruntă cu o criză de personal de calitate. Filosofia noastră este una bazată pe identificarea soluțiilor la provocări, astfel încât ne-am asumat dezvoltarea tinerelor generații în sfera noastră de activitate. Desigur, se poate face întotdeauna mai mult, mai ales printr-un efort cumulat al mediului privat cu cel de stat.

 

În calitate de director general sunt responsabil nu numai de aspectele de business ale companiei, ci și față de fiecare dintre angajații noștri. Credem că numai împreună putem ajunge departe. Susținem dezvoltarea angajaților noștri pentru a-i ajuta să obțină cele mai bune performanțe. Considerăm că angajații noștri sunt cea mai importantă resursă a companiei și îi susținem să preia responsabilități. Credem cu tărie în abilitățile și dedicarea lor. Îi încurajăm în efortul de a găsi cele mai bune soluții. Sănătatea și siguranța angajaților noștri sunt extrem de importante. Apreciem dezvoltarea continuă și abilitatea de a învăța în permanență. Suntem un grup puternic și pus pe treabă. Munca în echipă este baza succesului nostru. Rămânem puternici doar printr-o strânsă colaborare, a spus Dan Bănacu pentru Capital.

Istoria Grupului Schweighofer, pe scurt

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de energie din surse regenerabile și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn, precum și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.100 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.