Profilul psihologic al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor

În cadrul podcastului „Legea Junglei”, publicat marți, 30 ianuarie 2024, pe canalul de YouTube „HAI România!”, a fost dezbătut cazul Ferma Dacilor din perspectiva psihologului Dr. Radu Leca și al expertului criminalist Crișan Lăzureanu, fost director al Institutului Național de Criminalistică.

Au fost analizate trei variante în cazul incidentului de la Ferma Dacilor. S-a făcut profilul criminalului în cele trei variante. Prima variantă presupune că Cornel Dinicu, în ciuda legii, a funcționat fără autorizație ani de zile, până când, s-a întâmplat nenorocirea. Din punct de vedere psihologic, el părea un om stabil, pe care nu-l puteai deranja. În caz contrar, „exista posibilitatea să te privească un anumit interes” și te-ai fi simțit deranjat din prisma puterii sale.

„Eu vizualizez lucrurile în felul următor, lucru care poate o să-i enerveze pe cei care ne ascultă. Trebuie să spunem un adevăr de care poate oamenii se vor agăța emoțional. Adevărul sună în felul următor: este el și în acest moment un om puternic, care controlează mai multe tipuri de destine și este foarte bine cunoscut și este implementat în mai multe tipuri de lumi? Răspunsul este da. În baza acestui răspuns, pe ideea de control, de obligații, de prietenii, de relații, de familii (…), avem de-a face cu un om extrem de puternic pe parte de business.

A făcut un lucru pe care puțini oameni l-au realizat pe teritoriul României noi, de tip european. A putut să funcționeze pe prietenii mult, care a adus o eligibilitate ce conținea: tipuri de evenimente realizate acolo, tipuri de petreceri, elemente de opulență.

Din punct de vedere psihologic, el părea o persoană stabilă, din exterior, pe care nu o puteai deranja. În cazul în care o deranjai, exista posibilitatea să te privească. Dacă te privea cu un anumit ochi, cu un oarecare interes, te-ai fi simțit, prin prisma puterii lui, în pericol tu ca individ? Răspunsul psihologic pe care îl avem toți în gând este „da”. Deranjează public faptul că el este în continuare un om extrem de puternic și de important? Da.

Trebuie să privim povestea și uman. Uman, din punctul meu de vedere, al psihologului, sună în felul următor: Și-a pierdut copilul? Da. A fost afacerea construită de unor ”Dorei” înfricoșați de el, în afara idei de avize de construcții. Din punctul meu de vedere, da. El a crezut că datorită puterii pe care o are și în prezent poate construi ceva în siguranță. Lucru care nu s-a întâmplat.

Eu cred, cu toată tăria mea de caracter, că avem de-a face cu unul dintre cele mai importante evenimente karmice. Au murit oameni și a murit propriul copil al omului care deținea afacerea. Pedeapsă mai mare decât asta nu există!”, a zis psihologul.

Cornel Dinicu, „un manager contra curentului”?

În viziunea expertului criminalist, o hârtie denumită „autorizație” nu oferă protecție împotriva incendiilor. Simpla conectare la utilități poate fi sursa unor evenimente nedorite. Potrivit lui, Legea 50 referitoare la autorizarea construcțiilor este depășită și nu mai este în conformitate cu realitățile din România și din Europa.

El crede că Cornel Dinicu nu a obținut autorizație pentru că nu i s-a permis să construiască acolo din cauza unor aprobări de urbanism dificil de obținut, dar, totuși, a încercat. Vede în el profilul unui om care a încercat să răzbată în viață, fiind „un manager contra curentului.”

„Din punctul meu de vedere, o hârtie care se numește „autorizație” nu te ferește de foc. Legea 50 cu privire la autorizarea construcțiilor este o lege care nu mai este ancorată în realitățile României și în realitățile europene. Dacă ne uităm în Germania, de exemplu, dacă nu demonstrezi că ai niște ferme care produc, nu te lasă să construiești și nu te lasă să te racordezi la utilități.

Această racordare la utilități poate să fie cauza producerii acestor evenimente nedorite. Din punct meu de vedere, faptul că el n-a fost autorizat este pentru că lui nu i s-a dat voie să construiască acolo din cauza unor aprobări de urbanism, care sunt foarte greoaie, și el a încercat. Eu văd profilul unui om care a încercat să răzbată în viață, cumva… un manager contra curentului”, a declarat expertul criminalist.