Legea salarizării unitare are un impact financiar de 21 de miliarde de lei, dacă va fi aplicată anul viitor, potrivit aceloraşi surse guvernamentale. Noul proiect a fost lucrat de ministerul Muncii împreună cu sindicatele. Potrivit ministerului de Finanţe, însă, bugetul disponibil pentru aplicarea legii îmcepând cu 1 ianuarie 2017 este de 1 miliard de lei.

MIlitarii sunt cei mai avantajaţi, aici creşterile salariale fiind de 105%. Impactul financiar de 21 de miliarde de lei ia în calcul şi plăţile suplimentare la pensii, care vor creşte substanţial.

În noul proiect există o nouă grilă salarială propusă.. Grila va avea un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar, de 1 la 18 (Legea din 2010 a adus o grilă care avea un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar de 1 la 15, spre deosebire de 1 la 72 cât era în 2008).

Potrivit proiectului, vor exista cinci clase de salarii în funcţie de studii şi se scot sporurile din salariul de bază. În cazul medicilor rezidenţi, dacă salariul de bază actual este de 1.401 lei brut, potrivit legii ar trebui să crească la 3,671 de lei. În cazul medicilor specialişti, care azi au un salariu de bază de 2.498 de lei brut, creşterea ar fi, pentru salariul de bază până la 4.563 de lei. Medicul primar are azi un salariu de bază de 3.243 de lei brut, ia rpotrivit legii ar trebui să câştige lunar 7.018 lei. În Educaţie, un educator sau un învăţător are astăzi un salariu de bază de 780 de lei , iar potrivit legii ar urma să aibă, între 2.782 şi 3.464 de lei. Înc azul proferosului universitar, care azi are un salariu de bază de 830 de lei, acesta ar creşte la până la 2.590 de lei brut.
Proiectul este încă în lucru la ministerul Muncii şi ar trebui prezentat şi pus în dezbatere publică în luna martie,