După cum se știe, minoritatea română din zona Herța-Bucovina de Nord, aflată de teritoriul Ucrainei, nu beneficiază de foarte multe drepturi. Mai mult, politica statului vecin le-a restrâns progresiv în ultimul deceniu.

Drepturile minorităților din Ucraina, folosite contra asaltului rusesc

Totul culminează cu desființarea școlilor de limba română, situație pe care diplomația românească a încercat să o remedieze la acest nivel, fără prea mare succes.

Așa cum mărturisea istoricul Adrian Cioroianu în studioul EVZ, acum o lună, în calitate de fost ministru de Externe acesta a cunoscut mai mulți diplomați ucraineni. De fiecare dată când problema minorității române revenea pe tapet, diplomații ucraineni de la nivel de ambasador în sus invocau mereu prioritatea guvernamentală a Ucrainei de a ține în frâu influența Rusiei.

Această prioritate se răsfrânge și la nivelul minorităților, astfel că limba ucraineană a fost mereu impusă insistent, era justificarea diplomaților din țara vecină.

Bichir: Hai mai subțire! Ești eroul nostru, dar ai grijă și de minoritatea mea

Invitat în studioul EVZ Play pe tema discursului lui Volodimir Zelenski, istoricul Florian Bichir a observat că politicienii români s-au apropiat cu un pas de o șansă istorică pentru restabilirea drepturilor minorității române.

Specialistul crede că ar trebui speculat în continuare faptul că Ucraina este într-un moment delicat, în care poate deveni mult mai receptivă la doleanțele țărilor cu minorități prezente pe teritoriul său. Momentan, președintele său nu a părut foarte receptiv la mesajul românilor, avertizează Bichir.

„Președintele Ucrainei a ieșit în urmă cu câteva zile și a zis că va respecta drepturile minorităților, care sunt de fapt ruși și români, a doua minoritate.  A fost o ipocrizie, oamenii care se pricep au spus, Ucraina are o legislație, nu o respectă. Ciucă, pe bună dreptate și-l laud, i-a bătut obrazul.

A mai făcut o șmecherie (n.r. – președintele ucrainean), a zis: dacă e nevoie îi lăsăm să-și facă și școli particulare. Mi-a plăcut, Ciucă n-a făcut un discurs de-ăsta, stăpâne. Omul i-a bătut obrajul: băi țigane, lasă ajutorul. Nu mai fă persecuție acolo, copiilor români le-ai confiscat cărțile, nu au voie să învețe româna nici măcar (n.r. – clasele) 1-8.

Nu au voie la limba română în biserică. Hai mai subțire, ești eroul nostru, dar ai grijă și de minoritatea mea”, a subliniat Florian Bichir.

Ciucă: Vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru ca cetăţenii ucraineni

Luni, 4 aprilie, premierul Nicolae Ciucă a adresat un mesaj fără echivoc, pentru cetățenii români, a apreciat jurnalistul Mirel Curea în podcastul EVZ.

Premierul României le-a solicitat urgent autorităților ucrainene să protejeze minoritatea română, așa cum „noi, românii, suntem solidari cu poporul ucrainean, ne-am deschis porţile şi sufletele pentru vecinii ucraineni veniţi la noi în ţară şi, în acelaşi timp, i-am sprijinit şi pe ceilalţi cetăţeni străini plecaţi din Ucraina spre casele lor”.