Guvernul vrea să acorde Fundaţiei pentru Copii Ronald McDonald statutul de utilitate publică, de care se bucură, spre exemplu, Crucea Roşie. Asta înseamnă că fundaţia are o serie de facilităţi fiscale. Ea va fi scutită, printre altele, de la plata impozitului pe profit pentru veniturile din reclame, de la plata accizelor pentru orice produs importat sau de la plata taxelor speciale pentru autoturismele care provin din donaţii. Mai mult, organizaţiile care au stat de utilitate publică au dreptul de a folosi gratuit bunurile proprietate publică.

Interesant este că proiectul de hotărâre a fost înaintat guvernului de Ministerul Sănătăţii. În nota de fundamentare a proiectului se specifică faptul că „se urmăreşte recunoaşterea de către Guvernul României a Fundaţiei ca instituţie de utilitate publică, aceasta fiind o condiţie indispensabilă pentru realizarea în continuare şi la nivel superior a acţiunilor programate pentru viitorul apropiat“.

În favoarea acordării acestui titlu, Ministerul Sănătăţii vine cu o serie de argumente. Astfel, în perioada 2015-2017 Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald a asigurat, prin cele două case Ronald McDonald din Bucureşti şi Timişoara, cazare gratuită pentru 17.000 părinţi ai copiilor internaţi şi 8.572 familii.

„Au fost dezvoltate proiecte şi investiţii în comunităţile locale în domeniile sănătăţii şi educaţiei.  A fost realizată dotarea cu aparatură medicală pentru patru spitale mari de copii. De asemenea, a fost organizată campania «Mi-e poftă să fac bine» şi evenimentul Mc Happy Day la care au participat 60 de persoane publice şi au fost strânşi 1.590.000 lei.  Aceste acţiuni au fost realizate cu participarea a 4.000 voluntari şi susţinători, fiind semnalate prin 30 articole de presă şi online“, arată argumentele Ministerului Sănătăţii. La ultima ediție McHappy Day s-au strâns 538,207.84 de lei, sumă care va contribui la construcția a două noi Case Ronald McDonald, una în București și a doua în Iași, au transmis revistei Capital reprezentanții McDonald’s România. 

„Fundația pentru Copii Ronald McDonald este o entitate separată de McDonald’s în România. De peste 20 de ani, McDonald’s este principalul susținător al Fundației pentru Copii Ronald McDonald, iar implicarea companiei în activitatea Fundației se realizează doar la nivelul promovării mesajelor și a contribuției în acțiunile de strângere de fonduri pentru proiectele realizate în România de către Fundație“, spun reprezentanții companiei. Cele mai recente acţiuni ale fundaţiei se referă la achiziţionarea de aparatură de laborator pentru Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu“ din Timişoara, în valoare de 125.000 lei şi dotarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodovska Curie“ cu echipament medical în valoare de 136.000 lei.

 

În paralel, Asociaţia Dăruieşte Viaţă, spre exemplu, nu este de utilitate publică şi construieşte din donaţii primul spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România, o investiţie estimată la 12 mil. euro. Trist este că România ocupă locul doi în Europa la obezitate infantilă, iar specialiştii avertizează că peste 11% din populaţia ţării este afectată de diabet. Principalele două cauze sunt lipsa de educaţie nutritivă şi lipsa de mişcare. 

Lanţul de restaurante fast-food McDonald’s este gestionat în România de investitorul maltez Hili Ventures. În prima parte a acestui an, compania a anunţat că are un buget de 10 mil. euro destinat dezvoltării unui lanţ de restaurante pentru operatorul reţelei McDonald’s din România, care intenţionează să inaugureze anual câte două noi unităţi în următorii trei ani.

Prin filiala Premier Restaurants România, Hili operează 72 de restaurante McDonald’s în 21 de oraşe din ţară. Compania a investit peste 800 mil. lei în România, are 4.500 de angajaţi şi primeşte zilnic peste 200.000 de clienţi.