De la Bruxelles ni se predică intens, pe toate vocile, despre economie și raționalizare, despre pericolul recesiunii, despre sacrificiile pe care europenii trebuie să le facă în numele solidarității cu Ucraina, țara agresată de Putin. Cert este că se anunță o iarnă cumplită, cum occidentalii nu au cunoscut niciodată, iar est-europenilor le va aduce aminte de vremurile de tristă amintire.

Rusia e sancționată drastic, dar rubla crește, euro scade

Debutul războiului de la granițe a impus instituțiilor UE revizuirea politicilor de energie. Însă, deși au fost impuse mai multe seturi de sancțiuni economice severe Rusiei, realitatea arată că țara agresoare a înregistrat câștiguri record la comerțul de gaz, cel mai mult având de suferit europenii, ale căror facturi au explodat.

„Ni s-a spus că rușii vor suferi. Deocamdată rubla crește, euro scade”, a afirmat Robert Turcescu în preambulul podcastului său, subliniind că europenii sunt de departe cei mai afectați de război.

Turcescu: Ne aruncăm cu fanatism în brațele chinezilor

Jurnalistul EVZ avertizează că Europa este, fără îndoială, partea de pe glob care suferă cel mai mult în urma războiului. Robert Turcescu a observat cu sarcasm că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se laudă că instituțiile europene au găsit soluții care să reducă dependența de gazul lui Putin, dar omită să spună că asta va face Europa direct dependentă de China.

Sursă: Unsplash

„Ăia (n.r. – americanii) se uită spre Europa și zic: ce e, bă, cu voi? Aveți de toate, aveți petrol, gaz, cărbune și voi dați din colț în colț, stingeți lumina, nu vă mai spălați, salvați planeta. Zic americanii, sunteți întregi la cap? Scăpați de dependența de gazul rusesc și treceți la o dependență aproape cvasitotală de China? Green Deal-ul presupune niște instrumente green pentru fabricarea energiei. Aceste instrumente green nu se produc în Europa, se produc în China. Panourile pe care mi le-am pus pe casă, 14 bucăți, nu scria Made in Belgium, scria Made in China, mă tîmpiților. Ne aruncăm în brațele chinezilor cu fanatism”, a avertizat gazda podcastului EVZ Play.

Hoandră: Europenii se vor trezi

Jurnalistul și scriitorul Octavian Hoandră consideră că iarna care se apropie va fi un test pentru toate țările europene, dar mai ales pentru Occident, care e obișnuit cu bunăstarea și prosperitatea. Însă orice criză e și o oportunitate, astfel că e posibil ca protestele masive de stradă pe care le anticipează jurnalistul clujean să îi trezească pe mai-marii Uniunii Europene.

„Europenii se vor trezi. Trăiesc cu birocrații ăștia nevotați de nimeni cum trăiam noi pe vremea lui Ceaușescu”, a amintit Hoandră. Invitatul lui Turcescu și-a exprimat scepticismul că la iarnă vor fi proteste și în România, ținând cont că „românii sunt de o lașitate cumplită”. O soluție bună contra crizei ar fi, în viziunea lui Octavian Hoandră, naționalizarea.

Emisiunea integrală: