Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu peste 13.000 de angajați, majoritatea mineri, riscă să devină complet ineficient și  să recurgă la concedieri  din cauza reglementărilor europene extrem de stricte.

Deocamdată, nu există pericol de faliment la CEO și “poate” nici de insolvență, spune directorul complexului, însă e clar că cheltuielile pentru protecția mediului nu vin deloc într-un moment potrivit.

Guvernul a aprobat bugetul rectificat pe 2018 al Complexului Energetic Oltenia, care prevede o pierdere colosală pentru acest an, de 975 de milioane de lei, adică aproximativ 210 milioane de euro. Bugetul aprobat inițial în aprilie indica un profit estimat de 70 de milioane de lei, adică 15 milioane de euro.

Rezultatul previzionat acum de minerii din Oltenia este cu atât mai tragic cu cât ar veni după un 2017 bun, chiar foarte bun pentru CEO, grupul de termocentrale realizând un beneficiu net de circa 180 de milioane de lei, adică 40 de milioane de euro. Mai mult, la jumătatea acestui an, CEO înregistrase deja un profit net de 100 de milioane de lei, adică 22 de milioane de euro.

Potrivit bugetului rectificat pe 2018 Complexul Oltenia preconizează veniturile totale de 4,2 miliarde lei și cheltuieli totale de 5,2 miliarde de lei. Cel mai mult apare la capitolul Alte cheltuieli – 2,2 miliarde lei, urmat de capitolul Bunuri și servicii – 1,8 miliarde lei și Cheltuieli cu personalul  – 0,94 miliarde lei.

Directorul CEO, Sorin Boza, explică  de unde această pierdere prognozată de 220 de milioane de euro în 2018. Acesta dă vina pe obligația de achiziție ce certificate de emisie CO2, așa – numitele  drepturi de poluare. “Când am făcut bugetul pe 2018, am luat în calcul proiecția oficială de preț, de început de an, a Comisiei Europene în ceea ce privește certificatele CO2. Adică 8,5 euro pe certificat. Au ajuns în vară la 25 de euro iar acum oscilează între 20 și 25 de euro. Cumpărăm 13,5 milioane de certificate pe an. Puteți face calculele, cât ne costă pe noi în plus față de previzonam. Vorbim de 200 de milioane de euro, adică pierderea estimată acum. Cele 2,2 miliarde lei(500 de milioane de euro – n.r.) Alte cheltuieli de exploatare, la asta se referă ”, precizează Boza. Costurile cu poluarea, 2,2 miliarde lei, reprezintă 37% din cifra de afaceri a societății, ceea ce, potrivit directorului CEO, face ca “nici papa Benedict să nu aibă putere la așa ceva”.